Pomidorowa potrawka z tofu i ciecierzycy
- 4 porcje
- 30 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 500 g passaty pomidorowej
- 1 łyżka masła orzechowego
- 2 opakowania wędzonego tofu
- 400 g gotowanej ciecierzycy
- Przyprawy, po 1 łyżeczce:
- Mielony kumin rzymski
- Cukier lub ksylitol
- Słodka papryka
- Pieprz cayenne
- Sól
- Duża patelnia
- Garnek
- Sitko
Przygotowanie
Obierz i pokrój w kostkę cebulę i czosnek.
Podsmaż w garnku na niewielkiej ilości oleju bądź podduś w małej ilości wody jeśli unikasz tłuszczu.
Dodaj passatę, łyżkę masła orzechowego oraz przyprawy – gotuj na małym ogniu.
Tofu pokrój w kostkę i podsmaż na złoty kolor na patelni z nieprzywierającą powłoką.
Odcedź i opłucz ciecierzycę.
Gdy tofu będzie gotowe, dodaj sos oraz ciecierzycę (jeśli nie masz dużej patelni możesz dodać tofu i ciecierzycę do sosu w garnku). Podgotuj chwilę i gotowe 🙂
Potrawkę można posypać kolendrą, pietruszką lub szczypiorkiem.
Smacznego!