Polędwica wieprzowa w sosie śmietanowo- kurkowym

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 3 porcje
  • 1 godzina
  • Łatwe

Składniki:

  • Polędwica wieprzowa - 6 cienkich plastrów
  • Kurki - 600 g
  • Cebula, duża - 1 sztuka
  • Śmietana, gęsta - 300 ml
  • Sól
  • Pieprz
  • Masło - 1 łyżeczka
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • Mąka kukurydziana bezglutenowa - 2 łyżki

Pyszny sos szczególnie dla miłośników kurek. Ja podałam go z ziemniaczkami i surówką z kapusty pekińskiej, ale równie dobrze sprawdzi się z makaronem czy kluskami śląskimi. Polecam!

Przygotowanie

 

  1. Mięso przypraw solą i pieprzem, odstaw do lodówki.
  2. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę zeszklić na maśle.
  3. Dodaj umyte i pokrojone wg uznania kurki. Dopraw solą i pieprzem. Duś przez kilka minut pod przykryciem.
  4. Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.
  5. Mięso obtocz w mące i podsmaż na oleju z obu stron. Dodaj do sosu.
  6. Duś pod przykryciem około pół godziny. Opcjonalnie dodaj natkę pietruszki.
  7. Podawaj z ulubionymi dodatkami. 

Oceń ten przepis