Polędwica wieprzowa w sosie śmietanowo- kurkowym
- 3 porcje
- 1 godzina
- Łatwe
Składniki:
- Polędwica wieprzowa - 6 cienkich plastrów
- Kurki - 600 g
- Cebula, duża - 1 sztuka
- Śmietana, gęsta - 300 ml
- Sól
- Pieprz
- Masło - 1 łyżeczka
- Olej rzepakowy do smażenia
- Mąka kukurydziana bezglutenowa - 2 łyżki
Przygotowanie
- Mięso przypraw solą i pieprzem, odstaw do lodówki.
- Cebulę pokrojoną w drobną kostkę zeszklić na maśle.
- Dodaj umyte i pokrojone wg uznania kurki. Dopraw solą i pieprzem. Duś przez kilka minut pod przykryciem.
- Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.
- Mięso obtocz w mące i podsmaż na oleju z obu stron. Dodaj do sosu.
- Duś pod przykryciem około pół godziny. Opcjonalnie dodaj natkę pietruszki.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.