Płatki teff z kakaowym musem i malinami

Oceń przepis

Średnia ocena: 4.5
  • 2 porcje
  • 15 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Płatki teff - 6 dużych łyżek
  • Mleko lub napój roślinny - 500 ml
  • Miód - 1 łyżeczka
  • Maliny - 2 szklanki
  • Orzechy nerkowca - 2 garści
  • Płatki migdałowe - 2 garści

Krem

  • Awokado - 1 sztuka
  • Banan - 1 sztuka
  • Mleko lub napój roślinny - 200-250 ml
  • Kakao - 4 łyżki
  • Miód - 1 łyżeczka

Jest to świetna opcja dla osób, które lubią szybkie śniadania na słodko. Warto ugotować płatki dzień wcześniej i przechować w miseczkach w lodówce, a rano dodać do nich krem, ulubione owoce, orzechy – i posiłek gotowy! 😉

Przygotowanie

  1. Wlej do garnka mleko lub napój roślinny potrzebny do przyrządzenia płatków, zagotuj.
  2. Do gotującego się płynu dodaj płatki teff, zamieszaj kilka razy, a następnie dołóż miód.
  3. Gotuj płatki około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie przelej je do dwóch zimnych naczyń (najlepiej misek) i odstaw na ok. 7-8 minut w chłodne miejsce, aby płatki mogły ostygnąć i „zbić się w jedną masę”. W tym czasie możesz przygotować krem.
  4. Obierz banana i umieść go w blenderze lub naczyniu (jeśli używasz blendera ręcznego).
  5. Przekrój awokado wzdłuż, nacinając pestkę, po czym ją usuń, a miąższ wydrąż łyżką i dodaj do banana.
  6. Dolej do tego mleko lub napój roślinny (u mnie: napój sojowy), wsyp kakao oraz dodaj miód.
  7. Wszystko razem zblenduj na masę o jednolitej konsystencji.
  8. Weź naczynie, w którym przechowujesz śniadanie, umieść na jego dnie cienką warstwę kremu, a na to „wylej” płatki odwracając miskę do góry dnem (powinna powstać mała górka – o ile płatki ostygły i „się zbiły” w masę).
  9. Wypełnij przestrzeń dookoła resztą kremu. Na powierzchni umieść maliny, orzechy oraz płatki migdałów.

Wskazówki:

  • Zamiast miodu można użyć innego słodzidła
  • Miód można pominąć lub dodać go więcej – kwestia upodobania
  • Zamiast miodu można dodać 2-3 kostki czekolady gorzkiej „Goplana”

Oceń ten przepis