Płatki teff z kakaowym musem i malinami
- 2 porcje
- 15 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Płatki teff - 6 dużych łyżek
- Mleko lub napój roślinny - 500 ml
- Miód - 1 łyżeczka
- Maliny - 2 szklanki
- Orzechy nerkowca - 2 garści
- Płatki migdałowe - 2 garści
Krem
- Awokado - 1 sztuka
- Banan - 1 sztuka
- Mleko lub napój roślinny - 200-250 ml
- Kakao - 4 łyżki
- Miód - 1 łyżeczka
Przygotowanie
- Wlej do garnka mleko lub napój roślinny potrzebny do przyrządzenia płatków, zagotuj.
- Do gotującego się płynu dodaj płatki teff, zamieszaj kilka razy, a następnie dołóż miód.
- Gotuj płatki około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie przelej je do dwóch zimnych naczyń (najlepiej misek) i odstaw na ok. 7-8 minut w chłodne miejsce, aby płatki mogły ostygnąć i „zbić się w jedną masę”. W tym czasie możesz przygotować krem.
- Obierz banana i umieść go w blenderze lub naczyniu (jeśli używasz blendera ręcznego).
- Przekrój awokado wzdłuż, nacinając pestkę, po czym ją usuń, a miąższ wydrąż łyżką i dodaj do banana.
- Dolej do tego mleko lub napój roślinny (u mnie: napój sojowy), wsyp kakao oraz dodaj miód.
- Wszystko razem zblenduj na masę o jednolitej konsystencji.
- Weź naczynie, w którym przechowujesz śniadanie, umieść na jego dnie cienką warstwę kremu, a na to „wylej” płatki odwracając miskę do góry dnem (powinna powstać mała górka – o ile płatki ostygły i „się zbiły” w masę).
- Wypełnij przestrzeń dookoła resztą kremu. Na powierzchni umieść maliny, orzechy oraz płatki migdałów.
Wskazówki:
- Zamiast miodu można użyć innego słodzidła
- Miód można pominąć lub dodać go więcej – kwestia upodobania
- Zamiast miodu można dodać 2-3 kostki czekolady gorzkiej „Goplana”