Placuszki jaglano – kakaowe
- 1 porcja
- 30 minut
- Łatwe
Składniki:
Placuszki (10 małych sztuk)
- Ugotowana kasza jaglana - 1 szklanka
- Dojrzały banan - 1 sztuka
- Jajko - 1 sztuka
- Bezglutenowy proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Miód / cukier - 1 łyżka
- Bezglutenowe kakao - 2-3 łyżki
- Bezglutenowa mąka owsiana - 2 łyżki
- Dowolne owoce
Sos malinowy
- Maliny świeże lub mrożone - pół szklanki
- Miód - 1 łyżeczka lub więcej do smaku
- Nasiona chia - pół łyżki
Przygotowanie
Placuszki:
Wszystkie składniki (oprócz owoców) blendujemy. Rozgrzewamy patelnię i natłuszczamy ją np. olejem kokosowym. Łyżką kładziemy niewielką ilość ciasta i smażymy pod przykryciem po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu przekładamy do lunchboxa i dekorujemy dowolnymi owocami, a przed jedzeniem polewamy sosem malinowym.
Sos:
Jeśli używamy mrożonych malin to najpierw je rozmrażamy. Maliny blendujemy z miodem, następnie mieszamy z nasionami chia i odstawiamy, najlepiej do lodówki na 2-3 godziny, żeby sos zgęstniał. Jeśli przygotowujemy danie na drugi dzień, to wystarczy cały lunchbox od razu po zrobieniu schować do lodówki na noc, sos będzie wtedy idealny.
Smacznego 🙂