Placuszki jaglano – kakaowe

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 1 porcja
  • 30 minut
  • Łatwe

Składniki:

Placuszki (10 małych sztuk)

  • Ugotowana kasza jaglana - 1 szklanka
  • Dojrzały banan - 1 sztuka
  • Jajko - 1 sztuka
  • Bezglutenowy proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Miód / cukier - 1 łyżka
  • Bezglutenowe kakao - 2-3 łyżki
  • Bezglutenowa mąka owsiana - 2 łyżki
  • Dowolne owoce

Sos malinowy

  • Maliny świeże lub mrożone - pół szklanki
  • Miód - 1 łyżeczka lub więcej do smaku
  • Nasiona chia - pół łyżki

Jeśli zostanie Ci ugotowana kasza jaglana z obiadu możesz w łatwy sposób przerobić ją na zdrowe, pyszne i pełne energii placuszki. Takie danie jest świetnym pomysłem na lunchbox, który możesz zabrać np. do pracy lub szkoły.

Przygotowanie

Placuszki:

Wszystkie składniki (oprócz owoców) blendujemy. Rozgrzewamy patelnię i natłuszczamy ją np. olejem kokosowym. Łyżką kładziemy niewielką ilość ciasta i smażymy pod przykryciem po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu przekładamy do lunchboxa i dekorujemy dowolnymi owocami, a przed jedzeniem polewamy sosem malinowym.

Sos:

Jeśli używamy mrożonych malin to najpierw je rozmrażamy. Maliny blendujemy z miodem, następnie mieszamy z nasionami chia i odstawiamy, najlepiej do lodówki na 2-3 godziny, żeby sos zgęstniał. Jeśli przygotowujemy danie na drugi dzień, to wystarczy cały lunchbox od razu po zrobieniu schować do lodówki na noc, sos będzie wtedy idealny.

Smacznego 🙂

Oceń ten przepis