Placuszki dyniowe z rodzynkami

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 2 porcje
  • 2 godziny
  • Łatwe

Składniki:

  • Dynia (puree z upieczonej lub ugotowanej) - 200 g
  • Jogurt naturalny lub kokosowy - 50 g
  • Jajko - 2 sztuki
  • Cukier - 2 łyżki
  • Rodzynki - 3 łyżki
  • Mąka (Do It Gluten Free Life lub inny uniwersalny mix) - 1 szklanka
  • Proszek do pieczenia bezglutenowy - 2 łyżeczki

Przygotowanie

Dynię pokroić razem ze skórą na mniejsze kawałki, usunąć pestki. Piec w 180 stopniach C przez ok. 30 min. 

Opcjonalnie obrać, pokroić i ugotować do miękkości.

Miąższ (bez skórki) zblendować lub rozdusić widelcem. Dodać jogurt, jajka i zblendować razem. Dodać sypkie składniki i rodzynki i wymieszać.

Smażyć na oleju kokosowym (lub innym tłuszczu).

Oceń ten przepis