Placuszki dyniowe z rodzynkami
- 2 porcje
- 2 godziny
- Łatwe
Składniki:
- Dynia (puree z upieczonej lub ugotowanej) - 200 g
- Jogurt naturalny lub kokosowy - 50 g
- Jajko - 2 sztuki
- Cukier - 2 łyżki
- Rodzynki - 3 łyżki
- Mąka (Do It Gluten Free Life lub inny uniwersalny mix) - 1 szklanka
- Proszek do pieczenia bezglutenowy - 2 łyżeczki
Przygotowanie
Dynię pokroić razem ze skórą na mniejsze kawałki, usunąć pestki. Piec w 180 stopniach C przez ok. 30 min.
Opcjonalnie obrać, pokroić i ugotować do miękkości.
Miąższ (bez skórki) zblendować lub rozdusić widelcem. Dodać jogurt, jajka i zblendować razem. Dodać sypkie składniki i rodzynki i wymieszać.
Smażyć na oleju kokosowym (lub innym tłuszczu).