Placuszki dyniowe z parmezanem
- 4 porcje
- 30 minut
- Łatwe
Składniki:
- Dynia Hakkaido - 500 g (starta)⠀
- Marchew - 150 g (starta)
- Vermezan z nerkowców (wersja vege) lub Parmzezan - 50g (starte)
- Imbir - 50 g (starty) ⠀
- Mąka uniwersalna Schar - 65 g ⠀
- Jajko - 3 szt. ⠀
- Cebula - 50 g ⠀
- Czosnek - 1 ząbek ⠀
- Sól - 1 płaska łyżeczka ⠀
- Pieprz czarny, papryka ostra, zielona pietruszka
Przygotowanie
Dynie wraz z marchewką obrać ze skóry. Cebulę wraz z czosnkiem drobniutko zmiksować, zetrzeć na tarce lub pokroić. Połączyć z dynią, marchewką, jajkiem i mąką. Dodać imbir, pietruszkę oraz starty parmezan.
Wszystko dokładnie wymieszać (ciasto ma być gęste). Doprawić do smaku solą, pieprzem i innymi przyprawami.
Placuszki smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z dwóch stron na rumiany kolor. Podawać z ulubionym sosem bądź jogurtem.