Placuszki dyniowe z parmezanem

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 4 porcje
  • 30 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Dynia Hakkaido - 500 g (starta)⠀
  • Marchew - 150 g (starta)
  • Vermezan z nerkowców (wersja vege) lub Parmzezan - 50g (starte)
  • Imbir - 50 g (starty) ⠀
  • Mąka uniwersalna Schar - 65 g ⠀
  • Jajko - 3 szt. ⠀
  • Cebula - 50 g ⠀
  • Czosnek - 1 ząbek ⠀
  • Sól - 1 płaska łyżeczka ⠀
  • Pieprz czarny, papryka ostra, zielona pietruszka

Każda pora roku jest piękna i wyjątkowa pod względem kulinarnym! Jesienią dominują grzyby, warzywa sezonowe, dynia ?.
Wytrawne placuszki dyniowe z parmezanem to wspaniały pomysł na szybki i mało skomplikowany obiad.
Świetna propozycja zarówno na niedzielny obiad w połączeniu z gulaszem bądź sosem grzybowym jak i na lunch do pracy w towarzystwie sosu i świeżych warzyw.

Przygotowanie

Dynie wraz z marchewką obrać ze skóry. Cebulę wraz z czosnkiem drobniutko zmiksować, zetrzeć na tarce lub pokroić. Połączyć z dynią, marchewką, jajkiem i mąką. Dodać imbir, pietruszkę oraz starty parmezan.

Wszystko dokładnie wymieszać (ciasto ma być gęste). Doprawić do smaku solą, pieprzem i innymi przyprawami.

Placuszki smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z dwóch stron na rumiany kolor. Podawać z ulubionym sosem bądź jogurtem.

Oceń ten przepis