Placki z ziaren kukurydzy
- 2 porcje
- 15 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- 1 duża kolba młodej słodkiej kukurydzy
- 1 jajko
- 1-2 kopiate łyżki dowolnej mąki bezglutenowej
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie
Proporcje są bardzo łatwe: na 1 głodną osobę bierzemy jedną kolbę słodkiej kukurydzy, 1 jajko, 1 kopiatą łyżkę bezglutenowej mąki. Ja robiłam zawsze te placki z surowych ziaren kukurydzy, choć wiem, że niektóre przepisy wymagają ugotowania kolb.
Podawać je trzeba prosto z patelni, po prostu solo lub z cukrem pudrem, ale też z guacamole z awokado czy z pikantną salsą (np. śliwkową). Niektórzy jedzą z keczupem.
- Postawić kukurydzę pionowo i ostrym nożem okroić z ziaren kukurydzy.
- Jajko roztrzepać widelcem w misce, dodać mąkę i przyprawy i kto chce szczyptę bezglutenowego proszku do pieczenia (ja nie daję), wymieszać. Dodać ziarna kukurydzy. Wymieszać całość.
- Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju po około 1 minucie z każdej strony. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać od razu prosto z patelni.