Placki z ziaren kukurydzy

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 2 porcje
  • 15 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • 1 duża kolba młodej słodkiej kukurydzy
  • 1 jajko
  • 1-2 kopiate łyżki dowolnej mąki bezglutenowej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Wielką zaletą tych placków jest błyskawiczne przygotowanie. Moje dzieci zawsze je chętnie jadły. Najlepsze są z młodej kukurydzy, ale poza sezonem i jak miałam mało czasu, robiłam je z kukurydzy z puszki (odcedzonej). Wychodzą również dobre, a przygotowanie ich to dosłownie chwila.

Przygotowanie

Proporcje są bardzo łatwe: na 1 głodną osobę bierzemy jedną kolbę słodkiej kukurydzy, 1 jajko, 1 kopiatą łyżkę bezglutenowej mąki. Ja robiłam zawsze te placki z surowych ziaren kukurydzy, choć wiem, że niektóre przepisy wymagają ugotowania kolb.

Podawać je trzeba prosto z patelni, po prostu solo lub z cukrem pudrem, ale też z guacamole z awokado czy z pikantną salsą (np. śliwkową). Niektórzy jedzą z keczupem.

  1. Postawić kukurydzę pionowo i ostrym nożem okroić z ziaren kukurydzy.
  2. Jajko roztrzepać widelcem w misce, dodać mąkę i przyprawy i kto chce szczyptę bezglutenowego proszku do pieczenia (ja nie daję), wymieszać. Dodać ziarna kukurydzy. Wymieszać całość.
  3. Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju po około 1 minucie z każdej strony. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać od razu prosto z patelni.

Oceń ten przepis