Placki z mąki kokosowej i z ciecierzycy

Oceń przepis

Średnia ocena: 3
  • 4 porcje
  • 35 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Mąka kokosowa bezglutenowa - 6 łyżek
  • Mąka z ciecierzycy bezglutenowa - 2/3 szklanki
  • Dowolna skrobia, np. ziemniaczana - 2 łyżki
  • Proszek do pieczenia bezglutenowy - 1,5 łyżeczki
  • Mleko kokosowe z puszki - 1 szklanka
  • Woda - 1/2 szklanki
  • Nasiona babki płesznik - 1 łyżka, zmielona
  • Cukier - 1‒2 łyżki
  • Cukier waniliowy - do smaku
  • Olej kokosowy - 2 łyżki
  • Jajko - 2 sztuki
  • Olej kokosowy do smażenia

Placki nadające się na śniadanie lub jako małe co nieco. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu.

Przygotowanie

Wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia, babką płesznik i solą. Ubić jajka, dodać cukier, cukier waniliowy, mleko i wymieszane mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić na 20 minut. Sprawdzić gęstość i jeśli trzeba, dolać wody.

Smażyć placki po 3 sztuki na rozgrzanej, posmarowanej tłuszczem patelni, uważając, aby nie przypalić. Z tej proporcji wychodzi 18 placuszków. Podawać z cukrem pudrem i owocami.

Uwagi: Jeśli ciasto na placki zbyt długo stało i mocno zgęstniało, to można dodać dodatkowe jajko. Zamiast 1 szklanki mleka z puszki i 1/2 szklanki wody można dać 1,5 szklanki domowego mleka kokosowego.

 

Oceń ten przepis