Placki z mąki z ciecierzycy z dodatkiem mąki kokosowej
- 4 porcje
- 35 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Mąka kokosowa bezglutenowa - 6 łyżek
- Mąka z ciecierzycy bezglutenowa - 2/3 szklanki
- Dowolna skrobia, np. ziemniaczana - 2 łyżki
- Proszek do pieczenia bezglutenowy - 1,5 łyżeczki
- Mleko kokosowe z puszki - 1 szklanka
- Woda - 1/2 szklanki
- Nasiona babki płesznik - 1 łyżka, zmielona
- Cukier - 1‒2 łyżki
- Cukier waniliowy - do smaku
- Olej kokosowy - 2 łyżki
- Jajko - 2 sztuki
- Olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie
Wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia, babką płesznik i solą. Ubić jajka, dodać cukier, cukier waniliowy, mleko i wymieszane mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić na 20 minut. Sprawdzić gęstość i jeśli trzeba, dolać wody.
Smażyć placki po 3 sztuki na rozgrzanej, posmarowanej tłuszczem patelni, uważając, aby nie przypalić. Z tej proporcji wychodzi 18 placuszków. Podawać z cukrem pudrem i owocami.
Uwagi: Jeśli ciasto na placki zbyt długo stało i mocno zgęstniało, to można dodać dodatkowe jajko. Zamiast 1 szklanki mleka z puszki i 1/2 szklanki wody można dać 1,5 szklanki domowego mleka kokosowego.