Placki z dyni
- 3 porcje
- 45 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Dynia drobno starta (np. Muscat lub Hokkaido) - 1 szklanka
- Jogurt naturalny - 1/2 szklanki (ok. 150 g)
- Mąka (np. Mehl Farine) - 2 niepełne szklanki
- Jajka - 3 sztuki (średniej wielkości)
- Cukier waniliowy - 30 g
- Bezglutenowy proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
Przygotowanie
- Obierz dynię ze skóry oraz usuń z niej pestki i włókna, a następnie zetrzyj ją na tarce, na małych oczkach (powstanie pulpa dyniowa).
- Odmierzoną szklankę startej dyni (pulpę, razem z sokiem) umieść w dużej misce.
- Dodaj do tego jogurt naturalny i jajka. Wszystko razem dokładnie wymieszaj łyżką.
- Do mniejszej miski przesiej przez sitko mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę i wsyp cukier waniliowy.
- Wymieszaj składniki łyżką, a następnie przesyp do dużej miski.
- Połącz dokładnie mokrą masę z suchą, a potem odstaw wymieszane ciasto na 10-20 minut.
- Nagrzej dobrze patelnię i rozprowadzony na niej olej.
- Wykładaj ciasto – ok. 1-2 łyżki na jeden placek.
- Smaż placuszki na średnim ogniu, mniej więcej 1,5 minuty, do zarumienienia z każdej strony.
- Gotowe placki możesz zjeść z cukrem pudrem, dżemem, masłem orzechowym, lub zapakować do lunchboxa razem ze skyrem/ulubionym jogurtem, garścią orzechów i zabrać do szkoły/pracy. 😉
Wskazówki:
- cukier waniliowy można zastąpić dwiema łyżkami cukru oraz odrobiną esencji lub pasty waniliowej.
- jeśli placki rumienią się za szybko, należy zmniejszyć moc palnika.
- najlepiej co partię dolewać odrobinę oleju.
- placki są delikatne i nie mają w sobie wiele słodyczy, dlatego słodkie dodatki są do nich najlepsze