Placki z dyni

Oceń przepis

Średnia ocena: 4.5
  • 3 porcje
  • 45 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Dynia drobno starta (np. Muscat lub Hokkaido) - 1 szklanka
  • Jogurt naturalny - 1/2 szklanki (ok. 150 g)
  • Mąka (np. Mehl Farine) - 2 niepełne szklanki
  • Jajka - 3 sztuki (średniej wielkości)
  • Cukier waniliowy - 30 g
  • Bezglutenowy proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki

Przygotowanie

  • Obierz dynię ze skóry oraz usuń z niej pestki i włókna, a następnie zetrzyj ją na tarce, na małych oczkach (powstanie pulpa dyniowa).
  • Odmierzoną szklankę startej dyni (pulpę, razem z sokiem) umieść w dużej misce.
  • Dodaj do tego jogurt naturalny i jajka. Wszystko razem dokładnie wymieszaj łyżką.
  • Do mniejszej miski przesiej przez sitko mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę i wsyp cukier waniliowy.
  • Wymieszaj składniki łyżką, a następnie przesyp do dużej miski.
  • Połącz dokładnie mokrą masę z suchą, a potem odstaw wymieszane ciasto na 10-20 minut.
  • Nagrzej dobrze patelnię i rozprowadzony na niej olej.
  • Wykładaj ciasto – ok. 1-2 łyżki na jeden placek.
  • Smaż placuszki na średnim ogniu, mniej więcej 1,5 minuty, do zarumienienia z każdej strony.
  • Gotowe placki możesz zjeść z cukrem pudrem, dżemem, masłem orzechowym, lub zapakować do lunchboxa razem ze skyrem/ulubionym jogurtem, garścią orzechów i zabrać do szkoły/pracy. 😉

Wskazówki:

  • cukier waniliowy można zastąpić dwiema łyżkami cukru oraz odrobiną esencji lub pasty waniliowej.
  • jeśli placki rumienią się za szybko, należy zmniejszyć moc palnika.
  • najlepiej co partię dolewać odrobinę oleju.
  • placki są delikatne i nie mają w sobie wiele słodyczy, dlatego słodkie dodatki są do nich najlepsze

Oceń ten przepis