Placek drożdżowy ze śliwkami bez mleka i jajek
- -
- 1 godzina 10 minut
- Łatwe
Składniki:
- Mieszanka mąki bezglutenowej, uniwersalna - 500g
- Śliwki, dojrzałe - 1–1,5kg
- Banan - 1 sztuka
- Cukier - 80g
- Woda - 1 szklanka (250 ml)
- Margaryna bezmleczna, stopiona - 100g
- Suche drożdże - 1 opakowanie
- Cukier waniliowy - 1 opakowanie
- Cynamon - szczypta
- Migdały w płatkach do posypania śliwek (opcjonalnie) - garść
- Cukier puder do posypania
Przygotowanie
Mąkę wymieszać z drożdżami. Zmiksować obranego banana z lekko ciepłą wodą, cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z drożdżami, mieszając mikserem na wolnych obrotach. Na końcu dodać stopioną ostudzoną margarynę, wymieszać. Odstawić na 10–15 minut. W międzyczasie umyć śliwki, osuszyć, przekroić na pół i usunąć pestki.
Ciasto wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia. Pozostawić na 25 minut, aby podrosło. Na wyrośniętym cieście ostrożnie układać jedną obok drugiej połówki śliwek, posypać płatkami migdałów. Wyrośnięte ciasto wraz ze śliwkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec około 35 minut (czas zależy od piekarnika). Pokroić w kwadraty, bezpośrednio przed podaniem posypać cukrem pudrem.