Pizza

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 4 porcje
  • 45 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Mąka bezglutenowa uniwersalna lub chlebowa - 500 g
  • Drożdże suszone - 1 opakowanie
  • Woda - 220 ml
  • Olej - 2 łyżki
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Bezglutenowe dodatki według upodobania - dowolne
  • Ser żółty
  • Oregano

W mojej wersji pizzy występują warzywa, mozzarella i dużo żółtego sera – pycha.

Przygotowanie

Mąkę wymieszać z drożdżami suszonymi i solą (nie sypać bezpośrednio soli na drożdże). Dodać letnią wodę. Wyrabiać, najlepiej mikserem, około 5 minut. Na końcu dodać olej, krótko wyrobić (tylko tyle, aby olej połączył się z ciastem).

Przygotować blachę do pieczenia, posmarować tłuszczem i oprószyć mąką bezglutenową lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na blachę ciasto, wyrównać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość (ok. 30-40 minut), posmarować domowym sosem pomidorowym (ew. keczupem bezglutenowym), wyłożyć przygotowane dodatki, posypać oregano i startym żółtym serem.

Do rozgrzanego piekarnika włożyć naczynie z niewielką ilością wody (do zaparowania). Pizzę piec w temperaturze 200-220˚C przez ok. 20-25 minut.

Oceń ten przepis