Pizza z mąką owsianą

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 4 porcje
  • 6 godzin
  • Łatwe

Składniki:

  • Mieszanka Mix for Bread Balviten - 160g
  • Mąka owsiana bezglutenowa- 40g
  • Błonnik jabłkowy - 10g
  • Siemię lniane złote mielone - 15g
  • Drożdże suszone - 5g
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sól - 0,5 łyżeczki
  • Olej - 4 łyżki
  • Mąka ryżowa bezglutenowa- 100g
  • Ciepła woda - 300 ml

Ilość ciasta z przepisu wystarczy na 1 standardową, prostokątną formę do ciasta. Ciasto z tego przepisu nadaje się zarówno do przygotowania pizzy na cienkim jak i grubym cieście.

Przygotowanie

W misce wymieszaj Mix for Bread, mąkę owsianą, błonnik, siemię lniane, drożdże, cukier i mąkę ryżową. Dodaj sól i wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Następnie wlej 2 łyżki oleju i cały czas mieszając wlej powoli, jednostajnym strumieniem. Wyrabiaj aż do powstania luźnej masy. Ciasto nie powinno być zwarte i klejące.

Odstaw miskę przykrytą ścierką do ciepłego miejsca na około 2 godziny. Po tym czasie wyłóż ciasto na formę do pieczenia natłuszczoną olejem lub wyłożoną papierem do pieczenia obsyp mąką i rozprowadź ciasto palcami. Dłonie powinny być omączone.

Następnie rogi ciasta posmaruj pozostałym olejem lub oliwą z oliwek. Następnie nałóż ulubione dodatki. Włóż pizzę do piekarnika nagrzanego do 230 stopni Celsjusza na ok. 20 minut. Jeśli to możliwe sprawdzaj przez szybę czy nie przypieka się zbyt szybko.

Jeśli użyjesz mokrych dodatków warto je przygotować wcześniej na patelni (np. pieczarki, papryka), aby zredukować ilość wody.

Oceń ten przepis