Pizza Margarita

Oceń przepis

Średnia ocena: 4.5
  • 2 porcje
  • 1 godzina
  • Bardzo łatwe

Składniki:

Składniki na dwie pizze:

  • Mąka bezglutenowa uniwersalna lub chlebowa - 300 g
  • Drożdże instant (Dr. Oetker) - 7 g
  • Woda - 200 – 220 ml
  • Olej - 1-2 łyżki
  • Sól - 1 łyżeczka, płaska

Dodatki:

  • Pulpa pomidorowa - 200 ml
  • Mozzarella - 1-2 kulki
  • Żółty ser, starty - ½ szklanki
  • Czosnek - 1-2 ząbki
  • Oregano suszone - 1 łyżeczka
  • Pomidor - 1–2 podłużny, mięsisty
  • Bazylia - parę listków świeżej do dekoracji
  • Sól, pieprz

Pizza Margarita to najprostsza i najtańsza wersja pizzy – mogłoby się wydawać, że to po prostu placek z mąki i drożdży, posmarowany sosem pomidorowym z ziołami i posypany serem. Ale tak nie jest. Suma tych 5 składników daje niesamowity efekt wizualny i smakowy.

Przygotowanie

Mąkę wymieszać z solą i drożdżami (nie sypać soli na drożdże). Dodać letnią wodę. Krótko wyrobić mikserem (około 3–4 minuty). Na koniec dodać olej, wymieszać aby olej połączył się z ciastem.

Ciasto podzielić na dwie części, przełożyć każdą z nich na papier do pieczenia rozłożony na stolnicy i rozciągnąć (lub raczej „rozklepać”) natłuszczonymi olejem rękami na okrągły placek grubości około 1 cm. Spód powinien być cienki.

Brzegi należy lekko unieść i ukształtować tak, aby dodatki nie spadały. Przykryć ściereczką lub papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia.

Gdy ciasto rośnie, przygotować dodatki. Czosnek obrać i drobniutko posiekać. Pulpę pomidorową posolić, popieprzyć, wymieszać z oregano i czosnkiem. Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z przygotowanych startym żółtym serem. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość (po ok. 30–40 minutach), delikatnie posmarować sosem pomidorowym, posypać mieszanką startych serów. Na wierzchu ułożyć plasterki pomidora i oprószyć całość solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Wyrośniętą pizzę najlepiej zsunąć wraz z papierem do pieczenia wprost na rozgrzaną blachę (jeśli położymy pizzę wcześniej na blasze i z tą blachą wsuniemy do pieca, nie uda nam się uzyskać kruchego spodu).

Pizzę piec w temp. 220°C przez ok. 15–25 minut, zerkając na nią od czasu do czasu. Brzegi powinny mieć złotobrązową barwę (jeśli zaczną czernieć, oznacza to, że pizza się przypala i trzeba ją szybko wyjmować z piekarnika).

Podawać gorącą prosto z pieca, udekorowaną świeżymi listkami bazylii.

Oceń ten przepis