Pizza Margarita
- 2 porcje
- 1 godzina
- Bardzo łatwe
Składniki:
Składniki na dwie pizze:
- Bezglutenowa mieszanka mączna uniwersalna lub chlebowa - 300 g
- Drożdże instant (Dr. Oetker) - 7 g
- Woda - 200 – 220 ml
- Olej - 1-2 łyżki
- Sól - 1 łyżeczka, płaska
Dodatki:
- Pulpa pomidorowa - 200 ml
- Mozzarella - 1-2 kulki
- Żółty ser, starty - ½ szklanki
- Czosnek - 1-2 ząbki
- Oregano suszone - 1 łyżeczka
- Pomidor - 1–2 podłużny, mięsisty
- Bazylia - parę listków świeżej do dekoracji
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Mąkę wymieszać z solą i drożdżami (nie sypać soli na drożdże). Dodać letnią wodę. Krótko wyrobić mikserem (około 3–4 minuty). Na koniec dodać olej, wymieszać aby olej połączył się z ciastem.
Ciasto podzielić na dwie części, przełożyć każdą z nich na papier do pieczenia rozłożony na stolnicy i rozciągnąć (lub raczej „rozklepać”) natłuszczonymi olejem rękami na okrągły placek grubości około 1 cm. Spód powinien być cienki.
Brzegi należy lekko unieść i ukształtować tak, aby dodatki nie spadały. Przykryć ściereczką lub papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto rośnie, przygotować dodatki. Czosnek obrać i drobniutko posiekać. Pulpę pomidorową posolić, popieprzyć, wymieszać z oregano i czosnkiem. Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z przygotowanych startym żółtym serem. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość (po ok. 30–40 minutach), delikatnie posmarować sosem pomidorowym, posypać mieszanką startych serów. Na wierzchu ułożyć plasterki pomidora i oprószyć całość solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Wyrośniętą pizzę najlepiej zsunąć wraz z papierem do pieczenia wprost na rozgrzaną blachę (jeśli położymy pizzę wcześniej na blasze i z tą blachą wsuniemy do pieca, nie uda nam się uzyskać kruchego spodu).
Pizzę piec w temp. 220°C przez ok. 15–25 minut, zerkając na nią od czasu do czasu. Brzegi powinny mieć złotobrązową barwę (jeśli zaczną czernieć, oznacza to, że pizza się przypala i trzeba ją szybko wyjmować z piekarnika).
Podawać gorącą prosto z pieca, udekorowaną świeżymi listkami bazylii.