Pizza

Oceń przepis

Średnia ocena: 3
  • 4 porcje
  • 1 godzina
  • Łatwe

Składniki:

  • Mąka bezglutenowa, mieszanka - 1/2 kg
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Ciepła woda lub mleko - 250 ml
  • Drożdże instant (7 g dr. Oetker) - 1 opakowanie
  • Oliwa - 2 łyżki
  • Keczup bezglutenowy do posmarowania ciasta
  • Bazylia
  • Oregano
  • Dodatki według uznania, w mojej wersji: smażone kawałki piersi z kurczaka, cebula, papryka, kukurydza, ser żółty.

Przygotowanie

Do mąki dodajemy drożdże suszone, mieszamy.

Następnie dodajemy cukier, sól, oliwę i wodę, zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 15 minut .

Wyrośnięte ciasto rozgniatamy rękami na blasze lub rozwałkowujemy. Smarujemy keczupem, posypujemy bazylią i oregano, na to wykładamy dowolne, ulubione składniki (jeśli dodajemy cebulę, dobrze jest wcześniej zeszklić ją na patelni).

W brzegi ciasta można zawinąć ser żółty. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 200˚C.

Oceń ten przepis