Pizza
- 4 porcje
- 1 godzina
- Łatwe
Składniki:
- Mąka bezglutenowa, mieszanka - 1/2 kg
- Sól - 1 łyżeczka
- Cukier - 1/2 łyżeczki
- Ciepła woda lub mleko - 250 ml
- Drożdże instant (7 g dr. Oetker) - 1 opakowanie
- Oliwa - 2 łyżki
- Keczup bezglutenowy do posmarowania ciasta
- Bazylia
- Oregano
- Dodatki według uznania, w mojej wersji: smażone kawałki piersi z kurczaka, cebula, papryka, kukurydza, ser żółty.
Przygotowanie
Do mąki dodajemy drożdże suszone, mieszamy.
Następnie dodajemy cukier, sól, oliwę i wodę, zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 15 minut .
Wyrośnięte ciasto rozgniatamy rękami na blasze lub rozwałkowujemy. Smarujemy keczupem, posypujemy bazylią i oregano, na to wykładamy dowolne, ulubione składniki (jeśli dodajemy cebulę, dobrze jest wcześniej zeszklić ją na patelni).
W brzegi ciasta można zawinąć ser żółty. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 200˚C.