Pizza

- 4 porcje
- 45 minut
- Łatwe
Składniki:
- Mąka bezglutenowa uniwersalna lub chlebowa - 500 g
- Drożdże suszone - 1 opakowanie
- Woda - 220 ml
- Olej - 2 łyżki
- Sól - 1 łyżeczka
- Bezglutenowe dodatki według upodobania - dowolne
- Ser żółty
- Oregano
Przygotowanie
Mąkę wymieszać z drożdżami suszonymi i solą (nie sypać bezpośrednio soli na drożdże). Dodać letnią wodę. Wyrabiać, najlepiej mikserem, około 5 minut. Na końcu dodać olej, krótko wyrobić (tylko tyle, aby olej połączył się z ciastem).
Przygotować blachę do pieczenia, posmarować tłuszczem i oprószyć mąką bezglutenową lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na blachę ciasto, wyrównać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość (ok. 30-40 minut), posmarować domowym sosem pomidorowym (ew. keczupem bezglutenowym), wyłożyć przygotowane dodatki, posypać oregano i startym żółtym serem.
Do rozgrzanego piekarnika włożyć naczynie z niewielką ilością wody (do zaparowania). Pizzę piec w temperaturze 200-220˚C przez ok. 20-25 minut.
