Pita z patelni

Oceń przepis

Średnia ocena: 3
  • 2 porcje
  • 30 minut
  • Średnie

Składniki:

  • Mąka gryczana bezglutenowa - 60 g
  • Siemię lniane, zmielone - 20 g
  • Skrobia z tapioki - 20 g
  • Olej - 3 łyżki
  • Sól - szczypta
  • Wrzątek - 100-110 ml
  • Tłuszcz do smarowania (masło klarowane)

Pita to rodzaj owalnego placka, przypominającego grube ciasto na pizzę, najczęściej z naturalnym rozwarstwieniem (kieszonką) na farsz. Pita grecka nie ma kieszonki, jest elastyczna i może być zwijana. Pita może stać się bazą dla wielu ciekawych i smacznych potraw. Ja lubię z mięsem gyros lub różnymi farszami (np. z czerwonej soczewicy). Można ją podawać samodzielnie, po prostu z sosem do maczania (np. hummus, tzatziki) albo z sałatką. Najlepsza na ciepło.

 

 

Przygotowanie

Wymieszać w misce obie mąki, sól i siemię lniane.

Około dwie trzecie wymieszanych suchych odłożyć do innego naczynia i zalać wrzątkiem, wymieszać dokładnie. Przestudzić, dodać olej i resztę mąki. Wyrobić. Podzielić na 2-3 kulki, rozwałkować każdą na placek podsypując mąką gryczaną.

Smażyć kilka minut na suchej bardzo mocno gorącej nieprzywierającej patelni. Przewrócić na drugą stronę i posmarować wierzch lekko tłuszczem, usmażyć z drugiej strony. Bardzo dobre również bez nadzienia, prosto z patelni;)

Uwaga: Gdy bardzo gorące ciasto posmaruje się tłuszczem, ciasto nadyma się tworząc spore wybrzuszenie (które znika po zdjęciu z patelni). Aby pita nie stwardniała po usmażeniu, można ją zawinąć w folię aluminiową.

Oceń ten przepis