Pita z patelni
- 2 porcje
- 30 minut
- Średnie
Składniki:
- Mąka gryczana bezglutenowa - 60 g
- Siemię lniane, zmielone - 20 g
- Skrobia z tapioki - 20 g
- Olej - 3 łyżki
- Sól - szczypta
- Wrzątek - 100-110 ml
- Tłuszcz do smarowania (masło klarowane)
Przygotowanie
Wymieszać w misce obie mąki, sól i siemię lniane.
Około dwie trzecie wymieszanych suchych odłożyć do innego naczynia i zalać wrzątkiem, wymieszać dokładnie. Przestudzić, dodać olej i resztę mąki. Wyrobić. Podzielić na 2-3 kulki, rozwałkować każdą na placek podsypując mąką gryczaną.
Smażyć kilka minut na suchej bardzo mocno gorącej nieprzywierającej patelni. Przewrócić na drugą stronę i posmarować wierzch lekko tłuszczem, usmażyć z drugiej strony. Bardzo dobre również bez nadzienia, prosto z patelni;)
Uwaga: Gdy bardzo gorące ciasto posmaruje się tłuszczem, ciasto nadyma się tworząc spore wybrzuszenie (które znika po zdjęciu z patelni). Aby pita nie stwardniała po usmażeniu, można ją zawinąć w folię aluminiową.