Pierś z kurczaka w sosie dyniowym z zielonym groszkiem

Oceń przepis

Średnia ocena: 3.5
  • 6 porcji
  • 40 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Pierś z kurczaka, podwójna - 1 sztuka
  • Groszek zielony, mrożony - 400 g
  • Cebula - 1 sztuka
  • Dynia, puree - 1.5 l (dynia+cebula)
  • Mieszanka przypraw do kurczaka bezglutenowa
  • Mąka kukurydziana bezglutenowa - ok. 150 g
  • Sól
  • Chilli, płatki
  • Olej do smażenia
  • Woda

Pyszny sos dyniowy na bazie puree.

Podawać z ryżem lub makaronem.

Przygotowanie

Puree z dyni

Dowolną dynię oczyść, pokrój (wielkość dowolna),  olejem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200° 'góra dół’ i piecz do momentu aż dynia będzie miękka (około 15-20 min.).

W rondelku zeszklij cebulę na odrobinie oleju. Dodaj upieczoną dynię. Zblenduj.

Dodaj tyle wody aby osiągnąć oczekiwaną gęstość. Dopraw solą i płatkami chili.

* Warto przygotować sobie większą ilość i zamrozić.

Do gotowego purre dodaj groszek i ,,duś” na małym ogniu co jakiś czas mieszając.

Mięso:

Pierś z kurczaka umyj i osusz. Pokrój na kawałki (u mnie paski średnicy ok. 1cm), dodaj przyprawy do kurczaka (bez soli), dokładnie wymieszaj i odstaw na jakiś czas do lodówki.

Kawałki kurczaka obtaczaj w mące kukurydzianej i smaż na oleju z obu stron.

Gotową pierś dodaj do purre z groszkiem dopraw solą i duś razem jeszcze min. 15 minut. W razie potrzeby dodaj więcej wody.

Smacznego!

Oceń ten przepis