Pierś z kurczaka w sosie dyniowym z zielonym groszkiem
- 6 porcji
- 40 minut
- Łatwe
Składniki:
- Pierś z kurczaka, podwójna - 1 sztuka
- Groszek zielony, mrożony - 400 g
- Cebula - 1 sztuka
- Dynia, puree - 1.5 l (dynia+cebula)
- Mieszanka przypraw do kurczaka bezglutenowa
- Mąka kukurydziana bezglutenowa - ok. 150 g
- Sól
- Chilli, płatki
- Olej do smażenia
- Woda
Przygotowanie
Puree z dyni
Dowolną dynię oczyść, pokrój (wielkość dowolna), olejem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200° 'góra dół’ i piecz do momentu aż dynia będzie miękka (około 15-20 min.).
W rondelku zeszklij cebulę na odrobinie oleju. Dodaj upieczoną dynię. Zblenduj.
Dodaj tyle wody aby osiągnąć oczekiwaną gęstość. Dopraw solą i płatkami chili.
* Warto przygotować sobie większą ilość i zamrozić.
Do gotowego purre dodaj groszek i ,,duś” na małym ogniu co jakiś czas mieszając.
Mięso:
Pierś z kurczaka umyj i osusz. Pokrój na kawałki (u mnie paski średnicy ok. 1cm), dodaj przyprawy do kurczaka (bez soli), dokładnie wymieszaj i odstaw na jakiś czas do lodówki.
Kawałki kurczaka obtaczaj w mące kukurydzianej i smaż na oleju z obu stron.
Gotową pierś dodaj do purre z groszkiem dopraw solą i duś razem jeszcze min. 15 minut. W razie potrzeby dodaj więcej wody.
Smacznego!