Pierś z indyka w orientalnej marynacie

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 1 porcja
  • 1 godzina 30 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Pierś z indyka - 1,5 kg
  • Sok z pomarańczy - 1/4 szklanki
  • Ocet winny, biały - 4 łyżki
  • Sos sojowy bezglutenowy - 1/4 szklanki
  • Oliwa z oliwek - 4-5 łyżek
  • Miód - 1 łyżka
  • Rozmaryn, suszony - 1/2 łyżeczki
  • Cynamon, mielony - 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa, mielona - 1/2 łyżeczki
  • Ziele angielskie, mielone - 1 łyżka
  • Imbir, świeży - 1 łyżka
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Pieprz cayenne - 1 szczypta

Czas przygotowania nie obejmuje czasu marynowania (12 godzin).
W przepisie można zamienić sok z pomarańczy na sok z ananasa, ocet na sok z cytryny lub kwaśny sok z winogron, miód na brązowy cukier (lub w ogóle pominąć, jeśli cukier jest nie wskazany), rozmaryn na tymianek.

Przygotowanie

Imbir oraz czosnek należy zmiażdżyć lub zetrzeć.
Wymieszać składniki marynaty (wszystkie podane z wyjątkiem piersi z indyka) i zalać nią pierś indyka. Przykryć, odstawić na 12 godzin (najlepiej na noc) do lodówki, aby mięso przeszło aromatem przypraw. 2-3 razy obrócić mięso w marynacie.
Rano mięso wyjąć na 2 godziny z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową. Mięso wraz z marynatą umieścić w naczyniu żaroodpornym, przykryć. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C .
Czas pieczenia zależy od wagi mięsa – zwykle około 50 minut na 1 kg mięsa. Studzić w marynacie. Jeżeli nie dodajemy sosu sojowego, należy dodać trochę więcej soli. Nie należy przetrzymywać indyka w piekarniku – zbyt długo pieczony staje się suchy
Pieczeni nie należy podawać na stole od razu po wyjęciu z piekarnika. Każde mięso pieczone skorzysta na smaku i fakturze, jeżeli po upieczeniu „odpocznie” przez 10-15 minut. W tym czasie temperatura się w nim wyrówna, a wilgoć w jego wnętrzu rozłoży się równomiernie.

Oceń ten przepis