Pierogi z serem

Oceń przepis

Średnia ocena: 1
  • -
  • 1 godzina
  • Średnie

Składniki:

Ciasto:

  • Mieszanka mączna bezglutenowa na pierogi - 500 g
  • Bardzo gorąca wody (prawie wrząca) - około 300-350 ml
  • Olej - 2-3 łyżki
  • Szczypta soli

Farsz:

  • Twaróg mielony - 500 g
  • Cukier wanilinowy
  • Cukier kryształ - 2 łyżki

Przygotowanie

Farsz: wszystkie składniki na farsz wymieszać widelcem na gładką masę.

Ciasto: Zalać gorącą wodą mąkę z solą. Wymieszać łyżką. Odstawić przykryte ściereczką aż lekko przestygnie. Dodać olej i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodawać małymi porcjami gorącej wody i wyrabiać aż woda się wchłonie. Odrywać po kawałku ciasta, rozwałkować, wycinać krążki, nakładać farsz i formować pierogi. Wrzucać na lekko osoloną wrzącą wodę. Gotować do wypłynięcia (około 5-8 min) na małym ogniu. Wyjmować łyżką cedzakową na natłuszczony talerz.

Podawać polane śmietanką, masełkiem i posypane cukrem.

Uwaga: Ugotowane pierogi można podzielić na porcje i zamrozić.

Oceń ten przepis