Pierogi z serem
- -
- 1 godzina
- Średnie
Składniki:
Ciasto:
- Mieszanka mączna bezglutenowa na pierogi - 500 g
- Bardzo gorąca wody (prawie wrząca) - około 300-350 ml
- Olej - 2-3 łyżki
- Szczypta soli
Farsz:
- Twaróg mielony - 500 g
- Cukier wanilinowy
- Cukier kryształ - 2 łyżki
Przygotowanie
Farsz: wszystkie składniki na farsz wymieszać widelcem na gładką masę.
Ciasto: Zalać gorącą wodą mąkę z solą. Wymieszać łyżką. Odstawić przykryte ściereczką aż lekko przestygnie. Dodać olej i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodawać małymi porcjami gorącej wody i wyrabiać aż woda się wchłonie. Odrywać po kawałku ciasta, rozwałkować, wycinać krążki, nakładać farsz i formować pierogi. Wrzucać na lekko osoloną wrzącą wodę. Gotować do wypłynięcia (około 5-8 min) na małym ogniu. Wyjmować łyżką cedzakową na natłuszczony talerz.
Podawać polane śmietanką, masełkiem i posypane cukrem.
Uwaga: Ugotowane pierogi można podzielić na porcje i zamrozić.