Pierogi z kapustą i grzybami
- 3 porcje
- 1 godzina 30 minut
- Średnie
Składniki:
Farsz:
- 500 g kapusty kiszonej
- 50 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- Sól, pieprz
- Olej
Ciasto:
- 1 szkl. mąki gryczanej bezglutenowej
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżki oleju
- 0,5 łyżeczki soli
- Gorąca woda (ok. 1 szkl)
Przygotowanie
Farsz:
Grzyby opłukać i włożyć do zimnej wody na kilka godzin. Następnie ugotować do miękkości i po wystygnięciu pokroić na mniejsze kawałeczki. W między czasie kapustę odciskamy z soku (jeżeli ktoś lubi farsz mniej kwaśny to przemywamy jeszcze wodą) i szatkujemy. Kapustę umieszczamy w dużym garnku i zalewamy ok. 1,5 l wody. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz odrobiną cukru. Gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Do cebuli dodajemy pokrojone już grzyby i chwilę podsmażamy. Następnie do zawartości patelni dodajemy ugotowaną kapustę i smażymy do momentu wyparowania wody i doprawiamy jeszcze do smaku (jeżeli to konieczne).
Ciasto:
Wszystkie suche składniki umieszczamy w misce dodajemy olej i zalewamy gorącą wodą i mieszamy drewnianą łyżką. Gdy składniki się połączą wyrabiamy ciasto rękoma do momentu aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Ciasto dzielimy. Jedną cześć przykrywamy ściereczką by nie wyschło a drugą rozwałkowujemy i wykrawamy krążki dużą szklanką. Na każdy krążek nakładamy farsz i sklejamy najlepiej ręcznie mocno dociskając brzegi. Tak przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Pamiętajmy, by nie gotować za długo by nam się nie porozrywały. ?
Smacznego i życzę udanych bezglutenowych świąt Bożego Narodzenia