Pierogi z kapustą i grzybami

- 2 porcje
- 1 godzina
- Łatwe
Składniki:
- Uniwersalna mieszanka mąk bezglutenowych - 15 dag
- Wrząca woda - 1 szklanka
- Olej - 3 łyżki
- Kapusta kiszona - 40 dag
- Suszone grzyby - 4 dag
- Cebula - 1-2 szt
Przygotowanie
Do przyprawienia należy przygotować sól i pieprz.
Farsz:
Grzyby opłukać, namoczyć na 10-15 minut w 1 szklance letniej wody, ugotować w wodzie w której się moczyły, odcedzić (wywar zachować), grzyby drobno posiekać. Cebulę obrać, opłukać, posiekać i usmażyć na 2 łyżkach oleju.
Kapustę pokroić, zalać wywarem z grzybów i gotować ok. 1 godziny w odkrytym naczyniu. W miarę potrzeby uzupełniać płyn. Gdy kapusta zmięknie, odcedzić, dodać usmażoną cebulę oraz grzyby, przyprawić solą pieprzem i dusić bez pokrywki ok. 15-20 minut, aby odparować farsz. Gdyby farsz był nadal rzadki, można dodać 1-2 łyżki bezglutenowej bułki tartej. Z tej ilości otrzymamy około 1 szklanki farszu.
Ciasto:
Mąkę mieszamy w misie miksera z solą. Następnie miksując wlewamy strumieniem gorącą wodę oraz 1 łyżkę oleju. Miksujemy aż do wyrobienia ciasta. Z wciąż ciepłego ciasta robimy pierogi. Można je robić na dwa sposoby. Tradycyjnie wałkując i wykrawając szklanką kółka z ciasta. Na każde kółko nakładać łyżeczką farsz. Placuszki składać na pół, mocno zlepiając brzegi.
Lub drugi sposób – po prostu odrywając małe porcje ciasta, rozklepując je na omączonej dłoni na placuszek, który nadziewamy. Ten drugi sposób jest łatwiejszy dla początkujących (ciasto nie przylepia się do stolnicy i wałka). Gotowe pierogi układamy na posypanej mąką bezglutenową ściereczce kuchennej i przykrywamy, aby nie obeschły (obeschnięte popękają podczas gotowania
Pierogi wrzucić do posolonego wrzątku i gotować powoli, bez przykrycia. Wyjmować, gdy wypłyną na wierzch. Gotują się szybko. Układać na posmarowanym olejem talerzu, dobrze jest też każdy pierożek posmarować olejem, a następnie przykryć czystą ściereczką, aby nie obsychały.
Pierogi podawać z cebulką zrumienioną na oleju.
