Pierogi z dynią
- 3 porcje
- 2 godziny
- Trudne
Składniki:
Ciasto
- Mąka ryżowa bezglutenowa - 200 g
- Skrobia ziemniaczana - 150 g
- Len mielony - 2 łyżki
- Woda, gorąca niewrząca - 200 ml
- Oliwa - 2 łyżk
- Sól - 1/2 łyżeczki
- Masło - 3-4 łyżki
- Szałwia, suszona - 1/2 łyżeczki
Nadzienie
- Dynia, mrożona - 450 g mrożonej dyni (około 350 g puree z dyni)
- Imbir, mielony - 1/2 łyżeczki
- Gałka muszkatołowa - 1/3 łyżeczki
- Cynamon - 1 szczypta
- Oliwa - 2 łyżki
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
Nadzienie:
- Dynię rozmroź.
- Odcedź płyny.
- Na patelni podgrzej 2 łyżki oliwy, dodaj dynie i duś na małym ogniu pod przykryciem 15 minut.
- Zdejmij pokrywkę i duś aż odparują płyny.
- Dodaj imbir, gałkę muszkatołową, cynamon i dopraw solą i pieprzem. Ugnieć dynię widelcem na puree. Odstaw.
Ciasto:
- Do miski przesiej mąkę ryżową, skrobię ziemniaczaną i len, dodaj sól, zalej gorącą wodą i wymieszaj dokładnie drewnianą lub silikonową łyżką.
- Dodaj oliwę i dokładnie zagnieć ciasto. Ciasto podziel na dwie części.
- Natychmiast rozwałkuj ciasto na silikonowej stolnicy, wycinaj z ciasta koła używając szklanki. Na środku każdego koła umieść łyżeczkę nadzienia.
- Złóż każde koło delikatnie na pół i zlep końce pieroga.
- Do lepienia pierogów ręce muszą być suche, możesz oprószyć dłonie skrobią ziemniaczaną.
- Pierogi przykryj bawełnianym ręcznikiem, by ciasto nie wyschło.
- Zagotuj w dużym garnku wodę z łyżeczką soli, gotuj pierogi po kilka sztuk, po wypłynięciu na powierzchnię wody gotuj jeszcze 2 do 2,5 minuty.
- Wyjmij pierogi z wody używając łyżki cedzakowej, przełóż na talerze.
- Pierogi polej rozpuszczonym masłem lub ghee z szałwią, podawaj natychmiast.
*Uwaga: Jeżeli nie masz silikonowej stolnicy i silikonowego wałka, musisz oprószyć stolnicę i wałek małą ilością skrobi ziemniaczanej, by podczas wałkowania ciasta nie przyklejało się do stolnicy i wałka.