Pierogi z dynią

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 3 porcje
  • 2 godziny
  • Trudne

Składniki:

Ciasto

  • Mąka ryżowa bezglutenowa - 200 g
  • Skrobia ziemniaczana - 150 g
  • Len mielony - 2 łyżki
  • Woda, gorąca niewrząca - 200 ml
  • Oliwa - 2 łyżk
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Masło - 3-4 łyżki
  • Szałwia, suszona - 1/2 łyżeczki

Nadzienie

  • Dynia, mrożona - 450 g mrożonej dyni (około 350 g puree z dyni)
  • Imbir, mielony - 1/2 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa - 1/3 łyżeczki
  • Cynamon - 1 szczypta
  • Oliwa - 2 łyżki
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Nadzienie:

  1. Dynię rozmroź.
  2. Odcedź płyny.
  3. Na patelni podgrzej 2 łyżki oliwy, dodaj dynie i duś na małym ogniu pod przykryciem 15 minut.
  4. Zdejmij pokrywkę i duś aż odparują płyny.
  5. Dodaj imbir, gałkę muszkatołową, cynamon i dopraw solą i pieprzem. Ugnieć dynię widelcem na puree. Odstaw. 

Ciasto:

  1. Do miski przesiej mąkę ryżową, skrobię ziemniaczaną i len, dodaj sól, zalej gorącą wodą i wymieszaj dokładnie drewnianą lub silikonową łyżką.
  2. Dodaj oliwę i dokładnie zagnieć ciasto. Ciasto podziel na dwie części.
  3. Natychmiast rozwałkuj ciasto na silikonowej stolnicy, wycinaj z ciasta koła używając szklanki. Na środku każdego koła umieść łyżeczkę nadzienia.
  4. Złóż każde koło delikatnie na pół i zlep końce pieroga.
  5. Do lepienia pierogów ręce muszą być suche, możesz oprószyć dłonie skrobią ziemniaczaną.
  6. Pierogi przykryj bawełnianym ręcznikiem, by ciasto nie wyschło.
  7. Zagotuj w dużym garnku wodę z łyżeczką soli, gotuj pierogi po kilka sztuk, po wypłynięciu na powierzchnię wody gotuj jeszcze 2 do 2,5 minuty.
  8. Wyjmij pierogi z wody używając łyżki cedzakowej, przełóż na talerze.
  9. Pierogi polej rozpuszczonym masłem lub ghee z szałwią, podawaj natychmiast.

*Uwaga: Jeżeli nie masz silikonowej stolnicy i silikonowego wałka, musisz oprószyć stolnicę i wałek małą ilością skrobi ziemniaczanej, by podczas wałkowania ciasta nie przyklejało się do stolnicy i wałka. 

Oceń ten przepis