Pierogi ruskie
- 6 porcji
- 30 minut
- Łatwe
Składniki:
Ciasto:
- 0,5 kg mąki mix B Schar
- 1 szczypta soli
- ok 1.5 szklanki wrzącej wody
- 1 łyżka oleju
Farsz:
- 0,5 kg ugotowanych i wystudzonych ziemniaków
- 2 kostki twarogu półtłustego
- 2 duże cebule
- Świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżka soli
- ok. 5 listków mięty (świeżych lub suszonych)
Do gotowania:
- Woda
- 1 łyżka oleju
- 1 szczypta soli
Przygotowanie
Obrać, ugotować ziemniaki w osolonej wodzie. Wystudzić, pognieść dokładnie tłuczkiem do ziemniaków.
Wsypać mąkę do miski, zostawiając trochę do podsypania. Wsypać szczyptę soli, łyżkę oleju. Dodawać wrzątek, mieszać drewnianą łyżka. Dolewać wody, aż ciasto będzie odchodziło od brzegów. Dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką.
W drugiej misce ostudzone ziemniaki wymieszać dokładnie z twarogiem, solą, dużą ilością świeżego pieprzu, drobniutko pokojonymi listkami mięty, wcześniej przesmażonymi do złotego koloru drobno posiekanymi cebulami.
Odrywać niewielkie kawałki ciasta, resztę zostawić przykryte. Rozwałkować podsypując mąką, wykrawać szklanką z ostrymi brzegami. Farsz podzielić na kuleczki wielkości porcji do jednego pieroga, będzie łatwiej nadziać. Układać kuleczkę z farszem na środek okrągłego ciasta, złożyć na pół i połączyć brzegi. (można zamoczyć palec w wodzie, będzie się tworzył klej). Można dla pewności docisnąć widelcem, uważając by nie zrobić dziurki w cieście.
Wrzucać na wrzącą wodę z solą i olejem, mieszać drewnianą łyżka, gotować ok 3-4 min od wypłynięcia.
Można zamrozić po ugotowaniu, wystarczy ułożyć na płasko, po zamrożeniu przesypać do woreczka strunowego.
Aby rozmrozić wystarczy zostawić na talerzu na kilka godzin i ugotować w osolonej wodzie, a najlepiej podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno.