Pierogi owsiane z zaparzanego ciasta z nadzieniem z zielonego groszku

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 2 porcje
  • 1 godzina
  • Łatwe

Składniki:

Ciasto:

  • Mąka owsiana bezglutenowa - 140g
  • Skrobia z tapioki - 60g
  • Wrząca woda - 200ml
  • Olej - 2 łyżki
  • Sól - 2 szczypty

Farsz:

  • Zielony groszek konserwowy- 480g
  • Masło, twarde - 40g
  • Do smaku: sól, pieprz, czosnek w proszku

Z podanego przepisu można przygotować około 30 sztuk pierogów. Ciasto nadaje się zarówno do przygotowania pierogów wytrawnych jak i słodkich.

Przygotowanie

Farsz:

Groszek przelewamy wodą na sitku i czekamy aż obcieknie. Następnie groszek, masło i przyprawy  miksujemy na gładką masę. Później przygotowujemy ciasto.

Pierogi:

W misce mieszamy mąki i 2 szczypty soli. Wlewamy wrzątek, olej i wyrabiamy ciasto. Gdy skończymy wyrabiać owijamy ciasto w folię, żeby nie wyschło.

Na stolnicy podsypujemy mąkę ziemniaczaną – ciasto wałkujemy cienko, ale tak aby pierogi się nie rozpadały podczas klejenia. Na każdy krążek ciasta połóż kopiastą łyżeczkę farszu i sklejaj pierogi.

Wrzuć pierogi na gorącą, lekko osoloną wodę z dodatkiem odrobiny oleju i gotuj ok. 3 minuty.

Oceń ten przepis