Pierogi owsiane z zaparzanego ciasta z nadzieniem z zielonego groszku
- 2 porcje
- 1 godzina
- Łatwe
Składniki:
Ciasto:
- Mąka owsiana bezglutenowa - 140g
- Skrobia z tapioki - 60g
- Wrząca woda - 200ml
- Olej - 2 łyżki
- Sól - 2 szczypty
Farsz:
- Zielony groszek konserwowy- 480g
- Masło, twarde - 40g
- Do smaku: sól, pieprz, czosnek w proszku
Przygotowanie
Farsz:
Groszek przelewamy wodą na sitku i czekamy aż obcieknie. Następnie groszek, masło i przyprawy miksujemy na gładką masę. Później przygotowujemy ciasto.
Pierogi:
W misce mieszamy mąki i 2 szczypty soli. Wlewamy wrzątek, olej i wyrabiamy ciasto. Gdy skończymy wyrabiać owijamy ciasto w folię, żeby nie wyschło.
Na stolnicy podsypujemy mąkę ziemniaczaną – ciasto wałkujemy cienko, ale tak aby pierogi się nie rozpadały podczas klejenia. Na każdy krążek ciasta połóż kopiastą łyżeczkę farszu i sklejaj pierogi.
Wrzuć pierogi na gorącą, lekko osoloną wodę z dodatkiem odrobiny oleju i gotuj ok. 3 minuty.