Pierogi gryczano-ryżowe

Oceń przepis

Średnia ocena: 3
  • 5 porcji
  • 1 godzina 30 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • 14 g łusek babki jajowatej
  • 300 g wody w temperaturze pokojowej
  • 20 g oleju
  • 80 g skrobi ziemniaczanej
  • 120 g mąki ryżowej
  • 80 g tapioki lub skrobi kukurydzianej
  • 120 g mąki gryczanej + ok 10 g ponieważ ciasto się kleiło do rąk
  • sól

Przygotowanie

  • METODA 1 – Łuski babki jajowatej zalać wodą w temperaturze pokojowej i odstawić na około godzinę. Po tym czasie z wody powinien powstać kisiel. Po godzinie wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać. Ciasto należy mocno wygniatać przez około 5 minut. Finalnie powstać ma jednolite, gładkie ciasto, które nie klei się do rąk. Moje było zbyt rzadkie, kleiło się do rąk więc dodałam około 10 g mąki gryczanej.
  • METODA 2 – Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na początku konsystencja ciasta będzie rzadka, ale po pewnym czasie zgęstnieje. Przykrywamy dokładnie folią i odstawiamy na godzinę, żeby zgęstniało.
  • Gotowe ciasto podzielić na kilka części. Stolnicę podsypać odrobiną mąki (nie przesadzajcie z nią, bo zbyt mocno obsypane ciasto nie będzie chciało się skleić) i rozwałkować na cienki placek. Powycinać koła, dodać farsz i zwinąć w pieroga. Odłożyć na deskę, tacę obsypaną mąką, żeby pierogi nie przykleiły się od spodu. Niewałkowane ciasto najlepiej trzymać pod folią.
  • Surowe pierogi wrzucić do gotującej się wody. Gotować około 5 minut na małym gazie.

Oceń ten przepis