Piernik

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • -
  • 1 godzina
  • Łatwe

Składniki:

Ciasto:

  • Miód - 1/2 szklanki
  • Powidła śliwkowe - 1/2 szklanki
  • Cukier (ok. 150g) - 3/4 szklanki
  • Mleko (lub wody) - 1 szklanka
  • Mąka ryżowa - 2 szklanki
  • Koncentrat mąki bezglutenowej MIX - 1 szklanka
  • Jajko - 4 sztuki
  • Masło - 100 g
  • Cynamon - 1 łyżeczka
  • Soda spożywcza - 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia bezglutenowy - 1 łyżeczka
  • Kakao lub karob - 1 łyżeczka
  • Karmel (upalony z 2 łyżek cukru) - 1 łyżeczka
  • Przyprawa do piernika bezglutenowa (lub 3 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki kolendry zmielonej, 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego, ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki utłuczonych drobno goździków, szczypta suszonego imbiru, szczypta pieprzu czarnego) - 30 g

Do przełożenia:

  • Powidła śliwkowe - 1 słoik

Polewa:

  • Czekolada gorzka - 1 tabliczka
  • Masło - 50 g

Przygotowanie

Karmel jest doskonałym dodatkiem do wielu deserów. Robienie karmelu podanym tutaj sposobem trwa dłużej, ale łatwo kontrolować cały proces. Na patelnię lub do rondelka, oprócz cukru, dodać 1–2 łyżki wody. Gotować na wolnym ogniu aż cukier zbrązowieje.

Mleko, masło, cukier, miód, przyprawę do piernika, cynamon i karmel zagotować razem i ostudzić.

Wymieszać w misce obie mąki bezglutenowe, sodę, bezglutenowy proszek do pieczenia, kakao.

Żółtka oddzielić od białek.

Do ostudzonej masy mlecznej z przyprawami dodawać partiami powidło śliwkowe, żółtka i mąkę z dodatkami. Każdy następny składnik dodawać po wmieszaniu poprzedniego. Białka ubić i na koniec wymieszać delikatnie z masą.

Ciasto przełożyć do dwóch wyłożonych papierem do pieczenia niedużych keksówek (lub do jednej głębokiej formy o wymiarach 14×26 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego góra-dół (bez termoobiegu)  w 170-180˚C. Piec 45-50 minut aż wetknięty patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.

Oceń ten przepis