Piernik bożonarodzeniowy

Oceń przepis

Średnia ocena: 3
  • 8 porcji
  • 40 minut
  • Łatwe

Składniki:

Ciasto:

  • 200g mąki Mix C Schar
  • 100g masła
  • 2 łyżki przyprawy do piernika bg (Magros)
  • 2 łyżki kakao bg
  • 2 łyżki miodu
  • 250 ml mleka
  • 3 jajka
  • 200g cukru
  • 1 i 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia bg
  • powidła śliwkowe (do posmarowania warstw ciasta)

Polewa

  • 100g czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 50g masła

Opcjonalnie:

  • orzechy, migdały, itp.

W czasie Świąt Bożego Narodzenia nie może zabraknąć aromatycznego i przepysznego piernika z powidłami. Ten pulchny wypiek zniknie szybko z waszych świątecznych stołów oraz będzie się cieszył popularnością podczas rodzinnych rozmów. Smacznego !

Przygotowanie

1. Do rondelka włożyć pokrojone masło oraz dodać miód, przyprawę piernikową, kakao. Rozpuścić składniki mieszając, aż do powstania gładkiej masy.

2. Masę odstawić z ognia, lekko ostudzić, dodać mleko i wymieszać. Kolejno, dodać jajka i ponownie wymieszać, aż do połączenia się składników.

3. Do czystego naczynia wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Suche składniki wymieszać. Następnie, wlać masę z rondelka i zmiksować całość aż do połączenia składników (na małych obrotach, powoli zwiększając moc obrotów).

4. Masę wlewamy do formy (użyłam do tego keksówki) wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 30 min.

5. Wyjąć gotowe ciasto z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Następnie, ciasto przekroić w pozycji poziomej na 2-3 blaty według uznania. Wewnętrzne warstwy posmarować powidłami, jednocześnie przykrywając kolejnymi blatami. Wierzch posmarować polewą i udekorować orzechami, migdałami, itp.

* Wykonanie polewy: w małym rondelku roztopić połamaną czekoladę z pokrojonym masłem. Gotową polewę nanieść na wierzch ostudzonego ciasta.

Oceń ten przepis