Piernik bożonarodzeniowy
- 8 porcji
- 40 minut
- Łatwe
Składniki:
Ciasto:
- 200g mąki Mix C Schar
- 100g masła
- 2 łyżki przyprawy do piernika bg (Magros)
- 2 łyżki kakao bg
- 2 łyżki miodu
- 250 ml mleka
- 3 jajka
- 200g cukru
- 1 i 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia bg
- powidła śliwkowe (do posmarowania warstw ciasta)
Polewa
- 100g czekolady gorzkiej lub deserowej
- 50g masła
Opcjonalnie:
- orzechy, migdały, itp.
Przygotowanie
1. Do rondelka włożyć pokrojone masło oraz dodać miód, przyprawę piernikową, kakao. Rozpuścić składniki mieszając, aż do powstania gładkiej masy.
2. Masę odstawić z ognia, lekko ostudzić, dodać mleko i wymieszać. Kolejno, dodać jajka i ponownie wymieszać, aż do połączenia się składników.
3. Do czystego naczynia wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Suche składniki wymieszać. Następnie, wlać masę z rondelka i zmiksować całość aż do połączenia składników (na małych obrotach, powoli zwiększając moc obrotów).
4. Masę wlewamy do formy (użyłam do tego keksówki) wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 30 min.
5. Wyjąć gotowe ciasto z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Następnie, ciasto przekroić w pozycji poziomej na 2-3 blaty według uznania. Wewnętrzne warstwy posmarować powidłami, jednocześnie przykrywając kolejnymi blatami. Wierzch posmarować polewą i udekorować orzechami, migdałami, itp.
* Wykonanie polewy: w małym rondelku roztopić połamaną czekoladę z pokrojonym masłem. Gotową polewę nanieść na wierzch ostudzonego ciasta.