Pierniczki na miodzie

Oceń przepis

Średnia ocena: 1.5
  • 50 porcji
  • 2 godziny
  • Łatwe

Składniki:

  • Uniwersalna mieszanka mąk bezglutenowych - 1 kg
  • Żółtko - 2 sztuki
  • Jajko - 2 sztuki
  • Cukier - 10 dag
  • Miód - 35 dag
  • Margaryna - 1 kostka
  • Śmietana - 1 szklanka
  • Olej - 3 łyżki
  • Soda spożywcza - 3 łyżeczki
  • Przyprawa do piernika, bezglutenowa - 3 łyżeczki

Czas przygotowania nie obejmuje chłodzenia w lodówce przez noc. Ilość przyprawy do piernika należy dopasować do swoich preferencji smakowych. Z tego przepisu otrzymamy 3 blachy pierniczków.

Pierniczki muszą poleżeć, aby zrobiły się miększe.

Przygotowanie

Jajka i żółtka ubić z cukrem. Margarynę, miód i przyprawę do piernika rozpuścić i wystudzić. Do mąki dodać sodę lub bezglutenowy proszek do pieczenia (jeśli użyjesz proszku dodaj go 1,5 łyżeczki), przestudzoną margarynę z miodem oraz pozostałe składniki. Ciasto dobrze wyrobić i odstawić w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki, do następnego dnia.

Następnego dnia rozwałkować i wycinać pierniczki. Ułożyć na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C. Pieką się bardzo szybko ok. 10 min. Trzeba pilnować, aby się nie przypaliły.

Oceń ten przepis