Pierniczki z nadzieniem

Oceń przepis

Średnia ocena: 3
  • 10 porcji
  • 30 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Mix C Schar - 200g
  • Mąka migdałowa lub mielone migdały - 200g
  • Miód - 100g
  • Masło - 80g
  • Jogurt naturalny - 2 łyżki
  • Przyprawa piernikowa (Magros) - 1 łyżka
  • Soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • Cukier lub cukier waniliowy - 2 łyżki
  • Żółtka - 2 szt.
  • Konfitura (truskawkowa lub wieloowocowa)
  • Polewa czekoladowa (do posmarowania pierników)

Pierniczki z nadzieniem są także możliwe w wersji bezglutenowej, a jakie proste i przepyszne. Nie może ich zabraknąć w Święta. Prosta receptura oraz różnorodne foremki sprawią, że nawet dzieci pokochają przygotowywać przepyszne ciasteczka dla Świętego Mikołaja.

Przygotowanie

1. Do miski wsypać mąkę Mix C, mielone migdały (lub mąkę migdałową), cukier, sodę oczyszczoną oraz przyprawę piernikową. Wymieszać wszystkie składniki.

2. Do rondelka włożyć masło oraz miód. Składniki delikatnie roztopić, cały czas mieszając. Rondelek ostudzić.

3. Utrzeć żółtka na średnich obrotach miksera przez ok. 5-10 minut.

4. Do miski z suchymi składnikami dodać miód z masłem, żółtka, jogurt i uformować plastyczną kulkę.

5. Kulkę rozpłaszczyć wałkiem na ok. 5-6 mm (ciasto nie może się kleić do wałka). Z placka wyciąć pierniczki (2 razy tego samego kształtu, jeśli używamy gotowych foremek). Na pierniczku nałożyć marmoladę i delikatnie przykryć drugim pierniczkiem tego samego kształtu. Gotowy produkt delikatnie skleić po bokach, aby powstał jeden duży pierniczek.

6. Gotowe pierniczki piec w temperaturze 180st.C przez 10-15 min (Uwaga: zbyt długie pieczenie będzie skutkowało twardszym wyrobem).

7. Ostudzić gotowe pierniczki i udekorować je polewą czekoladową. Odstawić do zastygnięcia na całą noc.

Oceń ten przepis