Pierniczki świąteczne

Oceń przepis

Średnia ocena: 2.5
  • 40 porcji
  • 20 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • 400 g mąki bezglutenowej - ja użyłam uniwersalnej firmy Grano
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ok. 30 g cukru (może być inne słodzidło)
  • ok. 80 g ugotowanych ziemniaków
  • 80 g - dżemu wiśniowego, jagodowego lub innego ciemnego - 80 g
  • 2,5 łyżki miodu

Przygotowanie

Do miski wsypać wszystkie składniki suche. Wymieszać najlepiej drewnianą szpatułką. Dodać składniki mokre. Po dokładnym wymieszaniu przykryć ściereczką i włożyć do lodówki na 2 godziny.

Po tym czasie ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować każdą z nich podsypując mąką. Wycinać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 10 min. w 180 stopniach, bez termoobiegu.

Po wystygnięciu można udekorować dowolnymi dodatkami, zamoczyć w czekoladzie, polać lukrem lub posmarować dżemem.

Pierniczki bez dekoracji można przechowywać w puszce lub drewnianym pudełku z przykrywką.

Oceń ten przepis