Pierniczki świąteczne
- 40 porcji
- 20 minut
- Łatwe
Składniki:
- 400 g mąki bezglutenowej - ja użyłam uniwersalnej firmy Grano
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- ok. 30 g cukru (może być inne słodzidło)
- ok. 80 g ugotowanych ziemniaków
- 80 g - dżemu wiśniowego, jagodowego lub innego ciemnego - 80 g
- 2,5 łyżki miodu
Przygotowanie
Do miski wsypać wszystkie składniki suche. Wymieszać najlepiej drewnianą szpatułką. Dodać składniki mokre. Po dokładnym wymieszaniu przykryć ściereczką i włożyć do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować każdą z nich podsypując mąką. Wycinać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 10 min. w 180 stopniach, bez termoobiegu.
Po wystygnięciu można udekorować dowolnymi dodatkami, zamoczyć w czekoladzie, polać lukrem lub posmarować dżemem.
Pierniczki bez dekoracji można przechowywać w puszce lub drewnianym pudełku z przykrywką.