Pierniczki są nieodłącznym elementem Świąt. Uwielbiam ich smak i zapach, ale chyba największa frajdę sprawia mi (i mojej rodzinie) dekorowanie tych pysznych ciasteczek! zawierają zdrowe przyprawy zawarte w przyprawie do piernika np. imbir, cynamon, które zbawiennie wpływają na nasz organizm.
Przygotowanie
- Masło, miód, cukier rozpuszczamy w garnuszku, studzimy.
- Mąki, sodę, przyprawę do piernika, kakao przesiewamy przez sito i mieszamy.
- Następnie dodajemy jajo i roztopioną mieszankę -razem zagniatamy na gładkie ciasto.
- Wkładamy do lodówki na ok. godz.
- Ciasto rozwałkowujemy (można pomóc sobie przez papier do pieczenia ale nie jest to konieczne)
- Wykrawamy foremkami, pieczemy w temp. 180° przez 8 min. Gorące będą bardzo miękkie, dopiero po wystudzeniu będzie można przełożyć je do pojemników.