Pierniczki owsiane

Oceń przepis

Średnia ocena: 3
  • 45 porcji
  • 45 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej (np. Provena / Elovena)
  • ½ szklanki mąki gryczanej bezglutenowej
  • 90 g cukru
  • 80g masła
  • 90 g miodu prawdziwgo
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 płaska łyżeczka kakao

Pierniczki są nieodłącznym elementem Świąt. Uwielbiam ich smak i zapach, ale chyba największa frajdę sprawia mi (i mojej rodzinie) dekorowanie tych pysznych ciasteczek! zawierają zdrowe przyprawy zawarte w przyprawie do piernika np. imbir, cynamon, które zbawiennie wpływają na nasz organizm.

Przygotowanie

  1. Masło, miód, cukier rozpuszczamy w garnuszku, studzimy.
  2. Mąki, sodę, przyprawę do piernika, kakao przesiewamy przez sito i mieszamy.
  3. Następnie dodajemy jajo i roztopioną mieszankę -razem zagniatamy na gładkie ciasto.
  4. Wkładamy do lodówki na ok. godz.
  5. Ciasto rozwałkowujemy (można pomóc sobie przez papier do pieczenia ale nie jest to konieczne)
  6. Wykrawamy foremkami, pieczemy w temp. 180° przez  8 min. Gorące będą bardzo miękkie, dopiero po wystudzeniu będzie można przełożyć je do pojemników.

Oceń ten przepis