Pierniczki Mikołaje

Oceń przepis

Średnia ocena: 3.5
  • 40 porcji
  • 4 godziny
  • Trudne

Składniki:

Pierniczki:

  • 320 – 350 g mixu mąk bezglutenowych
  • 1 łyżka przyprawy do pierników bez glutenu
  • 1 łyżeczka bezglutenowego cukru cynamonowego
  • 60 g miękkiego masła
  • 1 jajo
  • 60 g miodu
  • 50 g cukru
  • Mąka kukurydziana bezglutenowa

Lukier do dekoracji:

  • cukier puder
  • 1 białko jaja
  • sok z cytryny
  • + barwniki spożywcze (dawkować w zależności od liczby pierniczków)

Przygotowanie

Do miski wsyp wszystkie suche składniki i wymieszaj. Dodaj pozostałe surowce.

Wymieszaj ciasto ręcznie lub mikserem na jednolitą masę i wstaw do lodówki, by stężało (1-2 godziny).

Na stolnicę posypaną bezglutenową mąką kukurydzianą, wyłóż ciasto i rozwałkuj, lekko posypując mąką.

Piekarnik nastaw na 180 stopni C.

Foremkami wycinaj pierniczki i układaj niezbyt gęsto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz pierniczki przez około 10-15 minut.

Dekoruje lukrem królewskim: cukier puder, bialko jaja, sok z cytryny + barwniki spożywcze 🙂 Dekorowanie juz zostawiam Wam 🙂

Oceń ten przepis