Pierniczki Mikołaje
- 40 porcji
- 4 godziny
- Trudne
Składniki:
Pierniczki:
- 320 – 350 g mixu mąk bezglutenowych
- 1 łyżka przyprawy do pierników bez glutenu
- 1 łyżeczka bezglutenowego cukru cynamonowego
- 60 g miękkiego masła
- 1 jajo
- 60 g miodu
- 50 g cukru
- Mąka kukurydziana bezglutenowa
Lukier do dekoracji:
- cukier puder
- 1 białko jaja
- sok z cytryny
- + barwniki spożywcze (dawkować w zależności od liczby pierniczków)
Przygotowanie
Do miski wsyp wszystkie suche składniki i wymieszaj. Dodaj pozostałe surowce.
Wymieszaj ciasto ręcznie lub mikserem na jednolitą masę i wstaw do lodówki, by stężało (1-2 godziny).
Na stolnicę posypaną bezglutenową mąką kukurydzianą, wyłóż ciasto i rozwałkuj, lekko posypując mąką.
Piekarnik nastaw na 180 stopni C.
Foremkami wycinaj pierniczki i układaj niezbyt gęsto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz pierniczki przez około 10-15 minut.
Dekoruje lukrem królewskim: cukier puder, bialko jaja, sok z cytryny + barwniki spożywcze 🙂 Dekorowanie juz zostawiam Wam 🙂