Pierniczki gryczane
- 50 porcji
- 1 godzina 20 minut
- Łatwe
Składniki:
- 500 g mąki gryczanej bezglutenowej
- 125 g masła
- 125 g płynnego miodu
- 125 g ksylitolu lub cukru
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
- 2 żółtka
- 4 łyżki śmietany 30%
Przygotowanie
• Masło, miód, cukier, przyprawę korzenna, cynamon , kakao należy podgrzać w garnuszku tak aby wszystko się połączyło, następnie odkładamy na 15 minut żeby przestygło
• Następnie sodę rozpuszczamy w łyżeczce wody i przekładamy do powstałej masy, dokładamy żółtka i mieszamy.
• Do miski, na stolnicę lub do robota kuchennego wkładamy 500 g maki i proszek do pieczenia oraz masę z garnuszka.
Pod koniec wyrabiania dodajemy śmietankę i wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie plastyczne.
• Ciasto wałkujemy na ok 6-8 mm i wykrawamy pierniki
• Pieczemy w piekarniku ok 10 mini w temperaturze 170 stopni na trybie grzałek góra/dół