Pierniczki gryczane

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 50 porcji
  • 1 godzina 20 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • 500 g mąki gryczanej bezglutenowej
  • 125 g masła
  • 125 g płynnego miodu
  • 125 g ksylitolu lub cukru
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki śmietany 30%

Nie mogłam zakupić mąki gryczanej bezglutenowej, więc zmiksowałam kaszę gryczaną.

Przygotowanie

• Masło, miód, cukier, przyprawę korzenna, cynamon , kakao należy podgrzać w garnuszku tak aby wszystko się połączyło, następnie odkładamy na 15 minut żeby przestygło

• Następnie sodę rozpuszczamy w łyżeczce wody i przekładamy do powstałej masy, dokładamy żółtka i mieszamy.

• Do miski, na stolnicę lub do robota kuchennego wkładamy 500 g maki i proszek do pieczenia oraz masę z garnuszka.

Pod koniec wyrabiania dodajemy śmietankę i wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie plastyczne.

• Ciasto wałkujemy na ok 6-8 mm  i wykrawamy pierniki

• Pieczemy w piekarniku ok 10 mini w temperaturze 170 stopni na trybie grzałek góra/dół

Oceń ten przepis