Pierniczki bezglutenowe

Oceń przepis

Średnia ocena: 3
  • 12 porcji
  • 1 godzina 30 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Mąka gryczana - 1 szklanka
  • Mąka kukurydziana - 0,5 szklanki
  • Mąka ziemniaczana - 0,5 szklanki
  • Mąka amarantusowa - 0,5 szklanki
  • Cukier - 3/4 szklanki
  • Miód - 150 g
  • Jajka - 2 sztuki
  • Masło - 2 łyżki
  • Soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • Przyprawa korzenna - 1 łyżka (łyżeczka cynamonu, 2 zmielone gwiazdki anyżu, 8 sztuk zmielonych goździków, szczypta ostrej papryki, szczypta zmielonej gałki muszkatołowej)
  • Bakalie do dekoracji - według uznania
  • Polewa czekoladowa lub lukier do dekoracji - według uznania

Pierniczki na święta można upiec dużo wcześniej i zamknąć w metalowej puszce. Wówczas zachowają kruchość. W ten sposób można przechowywać je nawet pół roku, o ile do tego czasu wszystkich nie zjecie 🙂

Przygotowanie

  1. Wszystkie rodzaje mąki przesiać do miski i wymieszać z sodą oczyszczoną.
  2. Miód rozpuścić i gorący wlać do miski z mąką, ostrożnie wymieszać.
  3. Dodać cukier, przyprawę korzenną, masło i jedno jajko.
  4. Wyrobić ciasto na gładką masę.
  5. Wyłożyć ciasto na stolnicę i rozwałkować je na placek półcentymetrowej grubości.
  6. Foremkami wyciąć ciasteczka (jeżeli ktoś nie ma foremek, można również wyciąć wybrane kształty za pomocą noża).
  7. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy,  udekorować ulubionymi bakaliami i posmarować po wierzchu roztrzepanym jajkiem.
  8. Piec w temperaturze 180°C przez 15 – 20 minut.
  9. Po ostudzeniu część pierniczków można polać lukrem lub polewą czekoladową.

Oceń ten przepis