Pierniczki bezglutenowe
- 1 porcja
- 3 godziny
- Łatwe
Składniki:
- 60 dag bezglutenowego mixu do wypieków słodkich
- 40 dag mąki gryczanej*
- 150 g cukru
- 3 łyżeczki cukru cynamonowego*
- 3 łyżeczki cukru waniliowego*
- 3 łyżki kakao*
- 3 łyżki przyprawy do pierników*
- 3 łyżki sody oczyszczonej*
- 300 g powideł lub dżemu*
- 9-10 łyżek miodu gryczanego
- 300 g ugotowanych tłuczonych ziemniaków
- 180 g miękkiego masła
- 3 jajka
- mąka ziemniaczana do podsypywania*
- *bez śladowych ilości glutenu
Przygotowanie
Wymieszaj suche składniki, dodaj pozostałe. Wyrabiaj z sercem na gładką błyszczącą masę.
Ciasto wstaw do lodówki, najlepiej na noc. Całość podziel na mniejsze porcje, stopniowo wykładając je z lodówki na podsypaną mąką stolnicę. Wałkuj placki o grubości ok. 5mm. Wykrawaj pierniczki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą partię piecz ok. 15-10 min w temp. 180 stopni. Pyszne z lukrem, jak i bez niego. Smacznego!