Pierniczki bezglutenowe

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 1 porcja
  • 3 godziny
  • Łatwe

Składniki:

  • 60 dag bezglutenowego mixu do wypieków słodkich
  • 40 dag mąki gryczanej*
  • 150 g cukru
  • 3 łyżeczki cukru cynamonowego*
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego*
  • 3 łyżki kakao*
  • 3 łyżki przyprawy do pierników*
  • 3 łyżki sody oczyszczonej*
  • 300 g powideł lub dżemu*
  • 9-10 łyżek miodu gryczanego
  • 300 g ugotowanych tłuczonych ziemniaków
  • 180 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • mąka ziemniaczana do podsypywania*
  • *bez śladowych ilości glutenu

Wyśmienite pierniczki z gryczanym aromatem, która przenika do ciasta z miodu i dodatku mąki z tego wspaniałego zboża. Powstają już w listopadzie i leżakują dobrze ukryte przed łasuchami. Obowiązkowy element Bożego Narodzenia, kochany nie tylko przez najmłodszych!

Przygotowanie

Wymieszaj suche składniki, dodaj pozostałe. Wyrabiaj z sercem na gładką błyszczącą masę.
Ciasto wstaw do lodówki, najlepiej na noc. Całość podziel na mniejsze porcje, stopniowo wykładając je z lodówki na podsypaną mąką stolnicę. Wałkuj placki o grubości ok. 5mm. Wykrawaj pierniczki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą partię piecz ok. 15-10 min w temp. 180 stopni. Pyszne z lukrem, jak i bez niego. Smacznego!

Oceń ten przepis