Pierniczki na święta można upiec dużo wcześniej i zamknąć w metalowej puszce. Wówczas zachowają kruchość. W ten sposób można przechowywać je nawet pół roku, o ile do tego czasu wszystkich nie zjecie 🙂
Przygotowanie
- Wszystkie rodzaje mąki przesiać do miski i wymieszać z sodą oczyszczoną.
- Miód rozpuścić i gorący wlać do miski z mąką, ostrożnie wymieszać.
- Dodać cukier, przyprawę korzenną, masło i jedno jajko.
- Wyrobić ciasto na gładką masę.
- Wyłożyć ciasto na stolnicę i rozwałkować je na placek półcentymetrowej grubości.
- Foremkami wyciąć ciasteczka (jeżeli ktoś nie ma foremek, można również wyciąć wybrane kształty za pomocą noża).
- Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, udekorować ulubionymi bakaliami i posmarować po wierzchu roztrzepanym jajkiem.
- Piec w temperaturze 180°C przez 15 – 20 minut.
- Po ostudzeniu część pierniczków można polać lukrem lub polewą czekoladową.