Pierniczki
- 100 porcji
- 1 godzina 30 minut
- Łatwe
Składniki:
- 500g mąki bezglutenowej (u mnie 200g ryżowej, 200g kukurydzianej i 100g ziemniaczanej)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki amoniaku
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika bezglutenowej
- 2 łyżeczki cynamonu
- Szczypta soli i pieprzu
- 2 jajka
- 3/4 łyżeczki kakao
- 250g tłuszczu (100g smalcu, 100g masła i 50g oleju)
- 300g słodu (200g miodu i 100g cukru)
Przygotowanie
Na początek mieszam w dużej misce suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, amoniak, kakao, cynamon i przyprawę do piernika. W osobnej misce ubijam białko z cukrem na sztywną pianę i dodaje żółtka. Na gazie rozpuszczam ze sobą tłuszcze i na koniec wlewam miód tylko żeby się rozpuścił, bez zagotowywania. Tłuszcz z miodem wlewam do masy i mieszam dokładnie ręką. Na koniec dodaję ubite jajka i delikatnie mieszam od spodu.
Tak przygotowana masa musi odleżeć co najmniej 24h. Najlepiej miskę przykryć.
Po upływie tego czasu po rozwałkowaniu ciasta, wykrawam dowolne kształty i wkładam do nagrzanego piekarnika na około 20 minut na 160 stopni. Pierniczki muszą ładnie odchodzić z blaszki ale lepiej jak nie będą zarumienione – wówczas mogą być gorzkie.
Gdy pierniczki ostygną dekoruję je lukrem i posypką 🙂