Pierniczki na miodzie
- 50 porcji
- 2 godziny
- Łatwe
Składniki:
- Uniwersalna mieszanka mąk bezglutenowych - 1 kg
- Żółtko - 2 sztuki
- Jajko - 2 sztuki
- Cukier - 10 dag
- Miód - 35 dag
- Margaryna - 1 kostka
- Śmietana - 1 szklanka
- Olej - 3 łyżki
- Soda spożywcza - 3 łyżeczki
- Przyprawa do piernika, bezglutenowa - 3 łyżeczki
Przygotowanie
Jajka i żółtka ubić z cukrem. Margarynę, miód i przyprawę do piernika rozpuścić i wystudzić. Do mąki dodać sodę lub bezglutenowy proszek do pieczenia (jeśli użyjesz proszku dodaj go 1,5 łyżeczki), przestudzoną margarynę z miodem oraz pozostałe składniki. Ciasto dobrze wyrobić i odstawić w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki, do następnego dnia.
Następnego dnia rozwałkować i wycinać pierniczki. Ułożyć na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C. Pieką się bardzo szybko ok. 10 min. Trzeba pilnować, aby się nie przypaliły.