Pieczony łosoś z risotto ze szparagami

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 3 porcje
  • 40 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Filet z łososia - 450 g
  • Ryż arborio - 200 g
  • Szparagi zielone- 12 szt.
  • Szalotka, duża - 1 szt.
  • Koperek, świeży - pęczek
  • Bulion - około 600 ml
  • Oliwa
  • Sól
  • Pieprz
  1. Piekarnik rozgrzać do 230 stopni.
  2. Szalotkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Szparagi umyć i oderwać końcówki (około 3 cm). Pokroić w grube 1 cm plastry. Koperek posiekać.
  3. W garnku z szerokim dnem rozgrzać 3 łyżki oliwy. Dodać szalotkę i chwilę smażyć na średnim ogniu. Następnie wsypać ryż, jeszcze chwilę smażyć, aż ziarenka będą pokryte oliwą. Wymieszać i wlać chochlę bulionu. Kiedy płyn odparuje z garnka dolać kolejną porcje bulionu, czynność powtarzać, aż ryż będzie miękki. Pod koniec gotowania ryżu, na ostatnie 3 minuty dodać szparagi i połowę posiekanego koperku. Gotować, do miękkości ryżu, w razie potrzeby podlać bulionem. Zdjąć z ognia i wlać 2 łyżki oliwy. Wymieszać.
  4. W czasie gotowania risotto zająć się łososiem*. Rybę podzielić na 3 porcje. Nasmarować oliwą, doprawić solą i pieprzem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć łososia. Piec w nagrzanym piekarniku około 10 minut.
  5. Na talerz wyłożyć risotto, ułożyć łososia i posypać koperkiem.

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzać do 230 stopni.
  2. Szalotkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Szparagi umyć i oderwać końcówki (około 3 cm). Pokroić w grube 1 cm plastry. Koperek posiekać.
  3. W garnku z szerokim dnem rozgrzać 3 łyżki oliwy. Dodać szalotkę i chwilę smażyć na średnim ogniu. Następnie wsypać ryż, jeszcze chwile smażyć, aż ziarenka będą pokryte oliwą. Wymieszać i wlać chochlę bulionu. Kiedy płyn odparuje z garnka dolać kolejną porcje bulionu, czynność powtarzać, aż ryż będzie miękki. Pod koniec gotowania ryżu, na ostatnie 3 minuty dodać szparagi i połowę posiekanego koperku. Gotować, do miękkości ryżu, w razie potrzeby podlać bulionem. Zdjąć z ognia i wlać 2 łyżki oliwy. Wymieszać.
  4. W czasie gotowania risotto zająć się łososiem*. Rybę podzielić na 3 porcje. Nasmarować oliwą, doprawić solą i pieprzem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć łososia. Piec w nagrzanym piekarniku około 10 minut.
  5. Na talerz wyłożyć risotto, ułożyć łososia i posypać koperkiem.

Oceń ten przepis