Pieczone ziemniaki / grule / pyry / kartofle / barabole

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 1 porcja
  • 1 godzina 5 minut
  • Łatwe

Składniki:

Przybory

  • piekarnik (lub kombiwar lub ognisko)
  • folia aluminiowa (lub garnek rzymski)

Danie

  • Ziemniak - 1 wielki lub 2 duże (250+/-50 g)
  • Masło - 3 plasterki (5 g)
  • Sól - szczypta (2 g)

Są tacy co jeszcze pamiętają smak pieczonych ziemniaków z ogniska. Zapach i popiół trudno odtworzyć w warunkach domowych, ale już smak jak najbardziej. Nie trzeba do tego nawet glinianego garnka rzymskiego (kiedyś nazywanego czortem) – wystarczy zwykła folia aluminiowa aby uzyskać wspaniałą przekąskę lub podstawę do pełnoprawnego dania obiadowe (np. po dodaniu warzywnego lub mięsnego sosu).

Przygotowanie

  1. Piekarnik ustawić na 180 st. C;
  2. Udrzeć odpowiednią ilość folii aluminiowej;
  3. Ziemniaki umyć, osuszyć i pozawijać w folię;
  4. Ziemniaki ułożyć na ruszcie w piekarniku lub kombiwarze (lub zagrzebać w popiele ogniska);
  5. Piec przez 1 godzinę w temperaturze 180 st. C;
  6. Po rozwinięciu z folii przekroić wzdłuż dłuższego boku;
  7. Włożyć plasterki masła i znów zamknąć na niecałą minutę;
  8. Wyjąć z folii i ułożyć na talerzu;
  9. Lekko osolić.

Sposób podania

Z koperkiem, kukurydzą konserwową, buraczkami, białym kozim serem lub najróżniejszymi pastami (np. śledziami w śmietanie).

Oceń ten przepis