Pieczone ziemniaki / grule / pyry / kartofle / barabole
- 1 porcja
- 1 godzina 5 minut
- Łatwe
Składniki:
Przybory
- piekarnik (lub kombiwar lub ognisko)
- folia aluminiowa (lub garnek rzymski)
Danie
- Ziemniak - 1 wielki lub 2 duże (250+/-50 g)
- Masło - 3 plasterki (5 g)
- Sól - szczypta (2 g)
Przygotowanie
- Piekarnik ustawić na 180 st. C;
- Udrzeć odpowiednią ilość folii aluminiowej;
- Ziemniaki umyć, osuszyć i pozawijać w folię;
- Ziemniaki ułożyć na ruszcie w piekarniku lub kombiwarze (lub zagrzebać w popiele ogniska);
- Piec przez 1 godzinę w temperaturze 180 st. C;
- Po rozwinięciu z folii przekroić wzdłuż dłuższego boku;
- Włożyć plasterki masła i znów zamknąć na niecałą minutę;
- Wyjąć z folii i ułożyć na talerzu;
- Lekko osolić.
Sposób podania
Z koperkiem, kukurydzą konserwową, buraczkami, białym kozim serem lub najróżniejszymi pastami (np. śledziami w śmietanie).