Pieczone udka z kaczki

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 6 porcji
  • 1 godzina 30 minut
  • Średnie

Składniki:

  • Udko kacze - 6 szt.
  • Jabłko - 1 szt.
  • Cebula 1 szt.
  • Majeranek - 2 łyżeczki
  • Rozmaryn - 1 łyżeczka
  • Liść laurowy - 3 szt.
  • Ziele angielskie - 6 ziaren
  • Woda - 100 ml
  • Pieprz - około 1 łyżeczki
  • Sól - około 2 łyżeczek

Dodatkowo

  • Naczynie żaroodporne z przykrywką

Przygotowanie

  1. Udka przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i rozmarynem, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę pokroić w ćwiartki i obłożyć kaczkę. Dołożyć liście laurowe i ziele angielskie. Naczynie przykryć pokrywką i odstawić na godzinę, a najlepiej na całą noc.
  2. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Włożyć naczynie z mięsem i piec godzinę.
  3. Po upływie czasu wyjąć naczynie i otworzyć. Dołożyć pokrojone w ćwiartki jabłko, wlać wodę i ponownie włożyć do piekarnika. Piec 30 minut bez przykrycia, aby zarumienić skórę kaczki.
  4. Wyłączyć piekarnik, wyjąć naczynie i przełożyć nogi z kaczki na talerz. Podawać z kluskami i buraczkami.

Porady:

Jeśli nie masz czasu nogi można piec od razu po przyprawieniu. Najlepiej jednak smakują po 12 godzinach od marynowania.

Całkowity czas pieczenia nóg wynosi 1,5 godziny. Godzina pod przykryciem i pół godziny bez pokrywki.

Na dnie naczynia utworzy się sos, którym można polać kluski. Jeśli jest on dla ciebie za tłusty lub jest go za mało możesz go rozcieńczyć w garnku z bulionem warzywnym i zagotować. Lubisz gęsty sos? Zaciągnij go mąką ryżową.

Oceń ten przepis