Pieczone udka z kaczki
- 6 porcji
- 1 godzina 30 minut
- Średnie
Składniki:
- Udko kacze - 6 szt.
- Jabłko - 1 szt.
- Cebula 1 szt.
- Majeranek - 2 łyżeczki
- Rozmaryn - 1 łyżeczka
- Liść laurowy - 3 szt.
- Ziele angielskie - 6 ziaren
- Woda - 100 ml
- Pieprz - około 1 łyżeczki
- Sól - około 2 łyżeczek
Dodatkowo
- Naczynie żaroodporne z przykrywką
Przygotowanie
- Udka przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i rozmarynem, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę pokroić w ćwiartki i obłożyć kaczkę. Dołożyć liście laurowe i ziele angielskie. Naczynie przykryć pokrywką i odstawić na godzinę, a najlepiej na całą noc.
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Włożyć naczynie z mięsem i piec godzinę.
- Po upływie czasu wyjąć naczynie i otworzyć. Dołożyć pokrojone w ćwiartki jabłko, wlać wodę i ponownie włożyć do piekarnika. Piec 30 minut bez przykrycia, aby zarumienić skórę kaczki.
- Wyłączyć piekarnik, wyjąć naczynie i przełożyć nogi z kaczki na talerz. Podawać z kluskami i buraczkami.
Porady:
Jeśli nie masz czasu nogi można piec od razu po przyprawieniu. Najlepiej jednak smakują po 12 godzinach od marynowania.
Całkowity czas pieczenia nóg wynosi 1,5 godziny. Godzina pod przykryciem i pół godziny bez pokrywki.
Na dnie naczynia utworzy się sos, którym można polać kluski. Jeśli jest on dla ciebie za tłusty lub jest go za mało możesz go rozcieńczyć w garnku z bulionem warzywnym i zagotować. Lubisz gęsty sos? Zaciągnij go mąką ryżową.